Министерски обещания в Троян

* Арх. Борислав Ангелов заяви подкрепа за изготвяне на троянския ОУП, отваряне на Беклемето през зимата и привличане на инвеститори в новата индустриална зона * Инж. Валентин Йовев се ангажира с отмяна на таксата на общините към Агенцията по кадастър
Срещи
Инж. Валентин Йовев, Донка Михайлова и арх. Борислав Ангелов
НЯКОЛКО важни за Троян въпроса постави кметът Донка Михайлова на зам.-министъра на новото Министерство на инвестиционното  проектиране арх. Борислав Ангелов и новоназначения директор на Агенцията по кадастър и наш земляк инж. Валентин Йовев, които ни гостуваха наскоро по нейна покана.

НАЙ-НАПРЕД – за мястото на град Троян в системата на финансиране за следващия програмен период (2014/2020 г.). „За нас е от особена важност  община Троян да остане като целева за финансиране община по Оперативна програма „Региони в растеж” за следващия програмен период. Затова  сме насочили всички усилия в тази посока, водим разговори на всички нива и се надяваме след днешния ден вие също да бъдете наше лоби”, обърна към зам.-министъра Донка Михайлова.

ВТОРАТА поставена тема е от голяма важност за транспортната свързаност на  региона. Проблемите са два: проходимостта на пътя Троян – Кърнаре при зимни условия, т.е целогодишната му проходимост; и изграждането на алтернативно/обходно трасе на републиканския път ІІ-35 (Плевен – Троян - Кърнаре), който сега минава през централната градска част на Троян.

НА ТРЕТО МЯСТО бе коментирана възможността за изграждане на индустриална и бизнес зона на терен в местността Сврачи дол в началото на Троян (откъм Ловеч). В тази връзка г-жа Михайлова постави и един въпрос, който касае всички общини в България - за  заплащането на услугите по издаване на скици и справки от службите по кадастър.

КАКВО ОТГОВОРИХА високите гости? Зам.-министър Ангелов заяви, че поставените частни троянски проблеми се покриват със стратегическите цели и направления, по които ще работи новото министерство, а именно - устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране, осигуряване на финансиране на инвестиционни проекти. Той поясни че към министерството ще работят и двете агенции - по геодезия, картография и кадастър и за национален строителен контрол. „Наша задача е да помогнем на Община Троян Общият устройствен план (ОУП) да бъде разработен навреме, да бъде приет и да позволи последващите инвестиционни проекти да се реализират”, обеща зам.-министърът. Обсъдена бе и възможността министерството да помогне чрез специализирани карти, които да се разработят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, тъй като тези карти са действителната основа, върху която могат да се правят общите устройствени планове.

ПО БОЛНИЯ, поставян неведнъж на различни нива и касаещ не само Троян проблем с проходимостта на Троянския проход през зимата арх. Ангелов бе категоричен –  трябва да се намери решение. И изрази категоричното си съгласие с казаното от г-жа Михайлова, че отварянето на Беклемето през зимата е нужно на бизнеса, важно е за туризма и че трябва да се намери техническото решение. „Този въпрос е една непосредствена задача пред нас!”, даде второто си обещание зам.-министърът. Поет бе и ангажимент по привличането на инвеститори за изграждане на споменатата индустриална и бизнес зона на входа на Троян

„ДО МЕСЕЦ ще бъде отменена таксата, която общините плащат на Агенцията по геодезия, картография и кадастър”, това пък бе голямата новина, която съобщи в Троян директорът на агенцията инж. Валентин Йовев. „Общините се натоварват с тези такси, които на практика преливат от единия джоб в другия, създават изкуствени обороти, отчитани в държавната хазна едва ли не като приход. Агенцията по кадастър, която не е приходна агенция, внася около 1 500 000 лв. в хазната всеки месец”, поясни инж. Йовев.  Той бе категоричен: „Няма необходимост общините да плащат за продукт, който вече е създаден от държавата. Доста общини трябва да бъдат благодарни на Община Троян, че ми обърна внимание върху този въпрос”. 

Г-ЖА МИХАЙЛОВА изрази задоволство от казаното от инж. Йовев, защото става дума за спестяване на големи по обем общински средства. Само по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи община Троян има близо 28 000 имота и таксите, които трябва да заплати на Агенцията по кадастър, надминават 100 000 лв. „Става дума за един огромен ресурс, който в крайна сметка е формиран от парите на данъкоплатците и самият факт, че г-н Йовев има волята да подложи на преоценка на тази заповед на своя предшественик, за нас е светлина в тунела”, категоричен бе кметът, който изрази надежда, че това посещение  ще бъде последвано от конкретни действия.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Добре е, че "само" след 22 години някой се сеща отново да постави въпросът за проходимостта на Беклемето през зимата.
Добре е, че "само" след 19 години някой се сеща отново, че Агенциите по кадастъра не са това, което трябва да бъдат. /разбира се, преди 19 години още нямаше такива Агенции, но имаше предложение със съответната конкретика и дейности как да се създадат и какво да представляват./
Когато една държава и общините и десетилетия наред се управляват или от бавноразвиващи се или от тарикати-престъпници - съвсем нормално е да дойде момент в който да открият "топлата вода". Това води до непринудена радост и удовлетворение, която обикновенно бързо затихва, понеже винаги се стига до въпросът за кранчето на "топлата вода" и коя "ръчичка" го държи. На поредния "висок" бавноразвиващ се или на поредния "висок" тарикат-престъпник.
И в двата случая, на местно ниво хората остават като жителите на село Васильовка с мечтите им за световна шахматна олимпиада.

Unknown каза...

Това не е спам, а е свързано с темата. Става дума за група във Фейсбук за тунел под Беклемето.
https://www.facebook.com/groups/181598611910752/

Молбата ми е към редактора да не го трие. Мисля че е редно да има дебат от хората в групата, а не да остане като една публикация която утре е минала новина.

Анонимен каза...

Добре е също така, че кметът Михайлова се опитва да създава лоби в полза на Троян. Не е добре обаче, че това лоби е функция единствено на нейните контакти и възможности.
Ловешките депутати, които по неписан закон трябва да бъдат естествените лобисти на коя да е община в област Ловеч - тях обикновенно вечно ги няма.
Няма го и лобисткия натиск и дейност на неправителствения сектор. Но, от казионни НПО - такова нещо не очаквай.
Общинския съвет в Троян е умрял от всякъде. Със световно неизвестни и безпомощни председатели като Акимов и Балев - от ОбС Троян също нищо не може да се очаква.
Бизнеса - и той умрял от всякъде. И от тук нищо не може да се очаква.
Стигнахме до Народа. Обяснението е съвсем кратко - Народе????

Анонимен каза...

3-ти, че ТВОЯТ бизнес е умрял, е ясно:)))))))

Анонимен каза...

Не бе, селчо, МОЯТ бизнес не е умрял, защото отдавна няма нищо общо с Троян и неговите по неволя нетрудови хора.
Хайде сега, понеже си некадърен да напишеш два реда по темата - бЕегай да се чешеш на друго място.

Анонимен каза...

Не се лъжете.Няма изпълнено обещание от комунист!Виж да излъжат са царе!

Анонимен каза...

1-ви, гЕНЕРАЛ бОРИСОВ от кой вид е, или трябва да предвидиш още една група- честни, красиви, умни, начетени.

п.п. написаното е с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене

Анонимен каза...

А пък на мен тати ми каза,че ще ми купи колело,ама друг път !

Анонимен каза...

Четете в брой 220 на в-к Всеки ден - "Дядото на хубавата Яна в афера за 2 млн.лева"

пАтРиОтЪ каза...

Когато имахме пари, желание и време да пътуваме и зимата до Южна България през Беклемето, всичко клопваше кипенци още преди първия сняг или по време на него. Сега когато народа е тотално обезверен, скъсан, обеднял и изнемощял му откриват магистрали, проходи и прочие. Това е политическият черен хумор.....Можело значи, но защо толкова късно ?

пАтРиОтЪ каза...

Когато имахме пари, желание и време да пътуваме и зимата до Южна България през Беклемето, всичко клопваше кипенци още преди първия сняг или по време на него. Сега когато народа е тотално обезверен, скъсан, обеднял и изнемощял му откриват магистрали, проходи и прочие. Това е политическият черен хумор.....Можело значи, но защо толкова късно ?

Анонимен каза...

БСП е гнила партия.

Тя е попаднала в мъртвата хватка на олигархията и мафията и в партията отдавна няма нищо ляво.

БСП не може да бъде излекувана, тя трябва да бъде доубита и да се закрие – а на нейно място да дойде необременена формация с морал, която да се грижи за хората в България, смята радикалната Татяна Дончева.



Между другото, много водещи социалисти смятат, че БСП трябва да бъде забранена, колкото и кощунствено да звучи това за някои други от червените.

Един от тях е професор Георги Близнашки

Анонимен каза...

Уважаеми 12-ти, ти сериозев ли си като ми даваш за пример Татяна Дончева?!!!

Анонимен каза...

Тъпичкия пАтРиОтЪ с поредния бисер. Толкова се е влюбил в себе си този идиот, та чак си е въобразил, че проходите и магистралите трябва да се строят според неговото финансово състояние и желания.
Отделно това - самоназначил се е за говорител на Народа.

Анонимен каза...

Комунист изпълнява обещанието си..... Хахахахахахахаххахахахахх.....
За сега правителството демонстрира пълен непукизъм относно изпълнението на предизборните си обещания. Толкова ще изпълнят и следизборните. Но докато има олигофрени да вярват и да гласуват, ще обещават.....

Анонимен каза...

13.Ето още един цитат от бивш конституционен съдия:
"КПСС в Русия бе поставена извън закона.

В Чехия, Полша и Унгария бившите компартии бяха разпуснати.

Ние тръгнахме по друг път, който се оказа грешен. И аз съм робувал на тази илюзия"

Анонимен каза...

Ето ги днешните министри:
Препечатваме статията, публикувана тази седмица от френския седмичник L'Express

Да се запишеш като безработен след уволнение по икономически причини, да получаваш помощ за безработни в продължение на много месеци и да си търсиш работа... Не са много министрите в Европа, които биха могли да се похвалят, че са имали такъв жизнен опит. Членът на българското правителство Иван Данов дълго време прикрива този епизод от живота си, датиращ от 2004 - 2005 година, по времето, когато пребивава във Франция. Но причините за забележителната дискретност на тази особа се обясняват с други причини. Натоварен през юни с Министерството на инвестиционното проектиране, той е получил, без да има право на това, около 15 000 евро от Assedic*.

Анонимен каза...

Всеизвестно е, че обещаването не е като даването. Така че аз не Ви вярвам и не Ви вземам на сериозно господа министри и госпожо кмет, защото съм убеден, че нищо от обещаното няма да се случи. Единственото което ще се случи, е че г-жа Михайлова ще доизкара мандата и ще си ходи. Тя няма качества и капацитет за кмет на община. За да не е голословно напомням-къде са ни веригите магазини, къде са инвеститорите за създаване на нови работни места, къде е развитието на туризма,какво направи ТЯ за да подпомогне умиращия бизнес в Троян,, къде и какво на практика се случи освен поредните голи обещания?За да не чувства госпожата кмет изцяло и безкрайно виновна, ще посоча, че освен разруха и спиране на производства и при предишните кметове добро не стана.Ако това я успокоява де. Даже предния/гнуся се даже да спомена името му/ се оля като ни оставе да плащаме дългове за милиони.Някой да му е потърсил отговорност?!?!Кметицата нещо по въпроса да е направила, да е сезирала примерно прокуратурата? Но на темата-вменено е задължение на общините да разработят ОУП. Глобите са персонални за кмета и са в 5 цифрена сума. Това ще стане понеже там я стяга чепика госпожата, търси помощ и получава обещания.Предполага се че главния архитект си е написал заданието за ОУП. Прилагането на ОУП е съвсем, съвсем друга бира за която трябват пари, процедури и акъл. Последното, последното го няма.Ако евентуално дойде това с акъла, после се оказва, че колкото е умно дваж повече е крадливо. Изключение в практиката е предишното управление- то бе само крадливо. Така, че пишещи събратя, както е казало Айшето- А дано, ама нада ли!

Анонимен каза...

Съгласен съм с много от написаното от 18-ти,ама не и.че някакъв си бизнес умирал !Я посочи един такъв умрял в Троян,че аз не се сещам !

Анонимен каза...

18-ти, вие наистина ли сте неграмотен или имате някакво персонално отношение към кмета Михайлова? Опазил ме Господ да и ставам адвокат.
Ама много не си в час бе, душа!
Кога най-после ще проумеете и ще разберете, че решенията в един град не се вземат от кмета, а от общинските съветници? Кога ще вденете най-после, че кмета ИЗПЪЛНЯВА решенията на общинския съвет и НИЩО ДРУГО!!!
Кога ще вденете най-после, че общинския съвет е органа, чрез който вие се самоуправлявате и че неговите решения зависят и от ВАШЕТО ПРЯКО УЧАСТИЕ??????
Къде сте се изпокрили като мишоци и години наред сте оставили тези самозабравили се типове в общинския съвет да ви правят на маймуни?
Някой от вас чувал ли е думичката САМОУПРАВЛЕНИЕ? Знаете ли си правата и възможностите по Закона за местното самоуправление?
Какво ми киснете в този сайт и ми се правите на бабаити и обвинители, а в същото време с цялото си безхаберие сте оставили ВАШИТЕ /по Закон/ общински съветници да вилнеят, да съсипват Троян и да си гледат единствено личния и партиен интерес?
Кога най-после ще се ограмотите и ще събудите?
19-ти, вие от коя планета падате?

Анонимен каза...

Не те разбрах 20-ти?
Ще те попитам и теб: На кого бизнесът в Троян е фалирал ?
Научете се най-накрая,че фалиралите троянски заводи бяха собственост на умишлено създадени от комунистите,по ново му - капиталисти, и бях източник на свежи пари.В големи количества. Точно тези изроди както управляваха държавата,така управляваха и тези заводи. Накрая стигнаха до рязане на скрап, като последна мярка за наливане на свежи пари, и всичко свърши...
Та питам пак, кой бизнес в Троян е умрял?

Анонимен каза...

Няма начин да разбереш с този начин на мислене.
Разходи се до банките и виж какво и на кого разпродават активи и имущество.
Провери каква е безработицата в Троян и прибави към нея хилядите други безработни, които напуснаха Троян да си търсят работа по света.
Провери каква е средната работна заплата в Троян и я сравни със средната за страната, която е около 800 лв
Позаинтересувай се защо нито една търговска верига не иска да стъпи в Троян и не е ли свързано това с липсата на платежоспособно население и .... определено ниво на бизнеса в този град.
Има още много индикации за състоянието и перспективите на троянския бизнес и ако искаш вярвай - нещата отиват на още по-зле.
Застаряването на населението, масовото бягство на младото и репродуктивно население, ежегодно увеличаващия се процент на ромското население, превръщане общината и държавата в най-големия работодател в Троян са само една част от тези индикации.
Е, имаме си консултативен съвет по икономика с нашальник тов Йовчевски, но този съвет и нашальник са повече смешни отколкото жалки.
Имаме си и група шушляци в ОбС Троян, които не знаят на кой свят са и само се чудят на коя бивша комунистическа номенклатура да дадат "почетно" звание за "големи" успехи.
А най-лошото от всичко е да си "умрял", а още да не знаеш за това :)

Анонимен каза...

Пак не ми отговори обаче. Или под умрял имаш предвид, че не става за нищо . Виж ако е така, ще се съглася. Каквато ни управата, такъв ни и бизнеса.Ма май такива ни и хората в Троян. Хаджийски ли беше оня ,дето е описал масовия еснаф, преди 40 години,че и татък. Иначе статията за Гимиджийски ми допадна много. В мършата винаги са се откроявали и наистина стойностни, да не кажа уникални хора. Поздрави от слънчев ( да не повярваш) Лондон !

Анонимен каза...

Много интересно се получи - коментари от "слънчевия" Лондон за "живия" троянски бизнес :)
Колкото до еснафа, той е нещо много положително за развитието и просперитета на Троян след освобождението от турското робство до 1939-та година. След 1944-та БКП натовари понятието еснаф с много негативизъм и отрицание. Което продължава и до ден днешен.
Еснафа е своего рода един миникапиталист, който е силно зависим и подвластен на пазара и пазарната икономика. За разлика от днешните троянски "бизнесмени", еснафа не се е завирал като пиявица във властта, чрез която да върти бизнес-далаверите си. /имало е изключения, но тази днешна МАСОВА практика е била недопустима/
Еснафа не е назначавал политическа мърша и други общински съветници в дюкянчето и работилничката си, за да може тази мърша или общински съветник да му гласува далаверите и зулумите в общинския съвет.
Еснафа се е сдружавал с подобните си както за да оцелява, така и да сътвори нещо за града и обществото. Днешните "бизнесмени" взаимно се преследват като кучета и гледат само как да прилапат нещо за себе си от общинската баница. Точно с тази цел гледат да се напъхат във властта.
Колкото до Гимиджийски - за да коментирам под тази статия трябва да си облека костюм и да си сложа вратовръзка. Виждал съм го често в троянския театър и дори си го спомням визуално, макар да беше преди много години.
Поздрави от мрачния /в прекия и преносен смисъл/ Троян!

Анонимен каза...

По повод написаното от 24–ти: Военните от специалните части в Гърция призовават за оставка на сегашното Гръцко правителство, съставянето на правителство на спасението, което да се състои от хора, които по никакъв начин не са свързани с никоя партия! Правителство на народа, и за народа!
Всеки момент , тази вечер се очаква прехвърлянето на задържаните членове и между тях на петима/5/ парламентаристи от нацистката партия "Хриси авги"/"Златна зора"/, от централата на полицията, в съда. Срещу тях са повдигнати множество обвинения–пране на мръсни пари, насилие срещу законни емигранти, продажба на закрила, унищожаване на сергии на законни търговци, притежание на незаконно оръжие, провокации, и други действия, които нарушават демокрацията в страната, в която се е родила демокрацията!!!
Въпреки закъснението, и още по–жалко, че нещата се раздвижиха след убийството на 34 годишен младеж, тази партия, която успя да влезе и в парламента, може би след тези разкрития ще бъде забранена със закон, или ще и бъде отнето финансирането от държавата. Говори се и за закон, според който ВСЯКА партия може да се окаже извън закона, за доказани нарушения на законите, реални присъди на нейни членове, олигархични интереси. Дискутира се и лишаването на всяка партия от държавни субсидии при реални присъди от над 10 години затвор за партийни членове от съответната партия.
Започва прехвърлянето на задържаните при драконовска охрана. Всеки задържан ще се придружава от полицай. Народните представители ще бъдат извозени с джипове, а останалите със специални клетки–бусове!
Хриси авги е обявена за престъпна партия!!!
Какви ли са българските партии, как да ги наречем след толкова нарушения, грешки, геноцид срещу народа, и всичко това продължава толкова много години?

Анонимен каза...

Пропуснах–Поздрави от слънчева Гърция! Р.И.

Анонимен каза...

Пропуснах–Поздрави от слънчева Гърция! Р.И.

Анонимен каза...

Не разбрах какво става!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |