Безплатен обяд за 60 души

* Кметът подписа договор за обществена трапезария в община Троян
 за нов 6-месечен период 
Актуализиран

В ПОНЕДЕЛНИК, 1 юли, кметът Донка Михайлова подписа от името на Община Троян договор с Министерството на труда и социалната политика за реализацията на проекта „Обществени трапезарии” за нов 6-месечен период. Обхванати ще бъдат всички села в общината, в които се предоставя услугата „Домашен социален патронаж”. 

ИДЕЯТА Е в рамките на половин година да се осигури безплатен обяд на 60 крайно нуждаещи се и уязвими хора. Целевите групи с предимство са следните: лица и семейства на месечно подпомагане, с доход по-нисък от определения диференциран минимален доход; лица с доказана липса на доходи и без близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии; скитащи бездомни лица и деца.

ПРОЕКТЪТ „Обществени трапезарии” стартира през 2009 г. Услугата се предоставя в 460 населени места на територията на цялата страна, включително в 352 села, а потребители са близо 10 000 души, от които 1166 са деца. Средно месечно са необходими около 475 хиляди лева за реализиране на дейностите по предоставянето на услугата. Контролът по проекта се осъществява от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Фонд „Социална закрила” и Агенцията за социално подпомагане.

Т21

Бележка на редактора

За да се разсеят недоразуменията и в отговор на някои тенденциозни коментари (виж №№ 5, 7, 8, 12), се наложи да направим следното уточнение.

Дейностите в този нов допълнителен етап на проекта „Обществени трапезарии", който се финансира от фонд „Социална закрила” на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), ще се реализират в периода от 1 юли до 31 декември 2013 г. Както и досега да кандидатстват за финансиране бяха допуснати: Общини (общински администрации); физически лица, регистрирани по Търговския закон; и юридически лица, които са вписани в регистъра на Агенцията за социално подпомагане. В нашия случай кандидатства Община Троян и, както вече ви информирахме, на 1 юли кметът Донка Михайлова подписа договора с МТСП. Тук трябва да отбележим един нов момент - за този етап не са допуснати да кандидатстват доставчици на услугата, одобрени през 2009 г. (при старта на проекта „Обществени трапезарии”) и получаващи към момента финансиране от фонд „Социална закрила”, какъвто е случаят с троянската фирма „Валентино” ООД с управител Соня Христова.

И най-важното - новият етап на проекта „Обществени трапезарии”, който ще се осъществи в нашата община през следващите 6 месеца, не отменя съществуващата от 2009 г. обществена трапезария на „Валентино” ООД, осигуряваща безплатна храна на 100 души. Тя обхваща крайно нуждаещи се от Троян и по-близките до града села (Орешак, Калейца и др.) и ще продължи да функционира. Новата трапезария за безплатен обяд на 60 души, организирана от Община Троян, е насочена към по-отдалечените села; и всъщност надгражда и разширява социалната услуга, както сполучливо се изрази Валя Даскалова, главен експерт „Социална и здравна политика” в общинската администрация. И от нас - поздравления! 

Генадий Маринов
Начало

Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Браво на нашия Кмет, г-жа Михайлова! Поздравявам Ви! Не съм гласувала за Вас, но сега се убеждавам, че Вие сте най-дория Кмет, който управлява Троян от началото на прехода. Ако продължавате така, ще гласувам за Вас на следващите избори. Обърнете внимание на пешеходните пътеки, маркировката не е качествена и трябва да се вземат мерки.

Анонимен каза...

Боже пази България!

Анонимен каза...

КЪМ 2 - ОТ ТАКИВА КАТО ВАС ЛИ ЧЕРНОГЛЕДЕЦО !!!

Анонимен каза...

Каквото и добро да се направи все ще има критикари.На тези които тук изразходват негативната си енергия бих искала да кажа -лягали ли сте си гладни, изпадали ли сте в ситуация да гледате децата си в очите и да не можете да им обясните защо всеки ден ядат само боб или картоф.Броили ли сте жълтите стотинки в джоба си. Едва ли.Защото ако е така бихте поне се зарадвали на подобна възможност.Браво г-жо Михайлова , продължавайте в тази посока. Един гладен да бъде нахранен, един безработен да бъде ангажиран е все нещо по-вече отколкото да се бездейства.

Анонимен каза...

"Браво" на кметицата успяла е да редоцира броиката на крайнонуждаещите се получаващи храна от 100 души през 2009 г на 60 сега , за което явно получава адмирацийте на платените /ния/ си щатен възхвалител , вероятно работещ в общината и получаващ заплатата си от нашите данъци . Или може би с предизборния си лозунг "Ние знаем" е намалила броя на бедните в града , като е отворила нови заводи и им е усигорила работа . Горчивата истина е друга след управлението на донкината партия все повече хора ще имат нужда от подпомагане .

Анонимен каза...

5, УсигОри си учител и си редОцирай граматиката, тъпчо. После ела пак.

Анонимен каза...

5 до 6 аз не съм платен апологет на кметицата и за разлика от теб си изкарвам парите с честен труд . Не сме в час по БЕЛ за да обръщам особено внимание на граматиката "умчо" . Щом за теб 100 човека през 2009 година са по-малко от 60 сега си осигури учител по аритметика .

Анонимен каза...

А защо в списъка на програма "Обществени трапезарии" на МТСП/между другото от 2009година,т.е. това е само ПРЕПОДПИСВАНЕ/ не фигурира Общ.Троян,а фирма.... "Валентино"ООД?Не се заяждам,но е по-логично да гласуваме за нея...тя ни "рани"...
Е,само питам,де,ако ми е позволено и въобще тава новина ли е?Ех,Генадий,Генадий,до что мы дожили....

Анонимен каза...

Наистина в сайта на Министерство на труда и социалната политика с този адрес : http://www.mlsp.government.bg/fsp/ в списъка ДОСТАВЧИЦИ НА СОЦИАЛНАТА УСЛУГА
„ОБЩЕСТВЕНА ТРАПЕЗАРИЯ” 2013 година за ОБЛАСТ ЛОВЕЧ са изброени : Община Априлци, „Валентино” ООД, гр. Троян, Община Летница.

Анонимен каза...

Programta e dyrjavna - ne vijdam tuk nishto,koeto Donka Mihailova e napravila ! Prosto kato kmet na grad Troyan e prepospisala.

Анонимен каза...

На всички коментатори след 4ти, не им завиждам на близките! Такива хронични мрънкала сигурно много тридно се изтърпят. Тъпи, неграмотни, немислещи...... На всичко да са "на въпреки"......
Жалки нищожества!
Да, де само 60 или 100 човека имат нужда от такава помош, но все пак е нещо, нали? Начало. Вие , поплювковци, защо не направите нещо по въпроса, та макар и по-малко от това? Като ще си мишкуваш вкъщи, твой проблем, но остави хората да си вършат работата.

Анонимен каза...

11 от 5-ти, в коментара си имах предвид , че безплатен обяд няма - особено предоставен от комунист винаги се плаща с кървава пот . Ограбиха държавата докараха възрасните хора до унизително положение , а се опитват да се представят за благодетели хранеики 50-100 човека . Не смятам , че е мое задължение да храня тези хора , мое задължение е да гласувам против крадците докарали ги до това положение . Но разни заблудени като теб , че са остри , грамотни и мислещи , а всъщтност мислите с гъза си винаги докарват престъпниците от бсп на власт .В мен възникват следните въпроси:
1. Донка само е преподписала договора като в него вместо досегашните 100 човека са вписани само 60 , което отвсякъде погледнато едва ли е повод за толкова хвалби .
2. Като каква донка е подписала договора след като доставчик на услугата за община Троян е "Валентино" ООД ,да не би госпожа Христова да я е назначила за управител на фирмата ?

Анонимен каза...

Posledniq komentar e mnogo tochen !

Анонимен каза...

От 2-ри до 3-ти. От какво да пази Бог България ли питаш? От доста неща. Главните са:

1. От комунисти.
2. От платени с народни пари партийни драскачи.
3. От номенклатурни кадри.

P.S. И не се грижете за роднините на тези хора, които не ви изнасят. На времето се грижихте за тях в Белене и на други места 11-ти!, а вие
получавахте "безплатния обяд" и "народната" пенсия. Другото 5-ти вече ти го е обяснил.

P.S. Писането само с главни букви в нета е признак за липса на култура.

Анонимен каза...

Олеее, 5-ти, моля ти се, зάпри се. Стига писа, че трудно се чете така. Моля те. Може би казваш разни истини, ама ... моля те.

Анонимен каза...

Вместо да се правим на прави и по–прави, нека си помогнем. Под надслов "Всички заедно можем", истинските хора, обичащи и искащи да помогнат на нуждаещите се съграждани отделиха място във всеки супер–маркет, и всеки според възможностите оставя закупени продукти за такива кухни. Пакети от продуктите се предоставят и на нуждаещи семейства с деца. Това мероприятие може да се организира от общината и да помогне с транспорт.
Като имам в предвид, че има работещи хора със заплати от 200–300 лева, нуждаещите за храна от такива кухни за бедни са много повече.
Наистина, Бог да пази България от крадливи хора в правителство и парламент!
На българския народ повече милосърдие и обич към ближния, а и не само!
Всички заедно можем, но трябва да сме единни и да се уважаваме!
Успех в начинанието, и по–малко гладни и бедни!

Херодот каза...

Безплатен обяд няма....И никога не е имало, в цялата световна история!

Анонимен каза...

Много ли е трудно да бъдем добри? Ако до Вас живее някой, който е безработен, защо не му подадете хляб и това, което сте готвили, за Баг да прости близките Ви? Така няма да го нараните и ще направите едно добро дело, което е най-хубавото нещо, което няма да има нищо общо с омразата, която четем.

Анонимен каза...

11-ти, велико създание,връх на еволюцията,умно,интелигентно,мислещо и грамотно същество - благодаря Ти,че ни показа как се пише помоШ ! Ние,врабчетата - до сега тази дума сме я пишели с правописна грешка,но вече знаем !
И. Тодоров

Анонимен каза...

До по-голяма част от пишещите тук: ами прочетете по-внимателно редакционната бележка на "Троян 21" преди да пишете "умните" си коментари. Тогава ще ви стане ясно защо договорът е подписан от кмета на общината, и че проектът е на Община Троян.

Анонимен каза...

Не знам за тези възхваляващи и оплюващи делата на Михайлова, но на мен ми става тъжно и много мъчно, четейки тази новина или статия.Знам,че и на едните и на другите не ви пука за тези хора,които засяга статията. Да не можеш да осигуриш нормална прехрана на теб и семейството си, да си докаран до положение на мизерия...Нямам думи да го опиша.Тъжно,унизително,мъчно ми е. За каква Европа говорим, за какво бъдеще като настоящето е ужасяващо. Гади ми се от всичко в тази държава и се питам докога ще продължава всичко това ? Не е ли по-добре да се свърши от веднъж ? Над тази страна и този народ, тегне страшна прокоба !

Анонимен каза...

Реално погледнато, не трябва да очакваме чужди инвеститори, защото нямат интерес да инвестират тук. Защо и дали може да се промени нещо в Троян е въпрос на бъдеще.В момента има много троянци, които имат пари в банки и живеят от лихвите. Тези хора нито имат идеи, нито смятат да ги инвестират. От друга страна никой не търси сметка на тези, които купиха и не изпълниха договорите си с Общината, не може да не са предвидили някакви неустойки, ако не ги изпълнят. И се въртим в омагьосан кръг. Не създаваме ново производство, което да е конкурентно, от там няма работни места и търсим работа на друго място. На останалите с успешен бизнес им се изреждат всички партии, на които им трябват средства, те милите нямат изход и намаляват заплатите. Няма изход. Китайските стоки и те. Ако общината е деценрализирана, да започнем да си произвеждаме почти всичко, както и беше, но сега ...няма да стане. Само при свобода на Общините, които да се отделят от държавата, ще може нещо да се раздвижи. Парите от Общината да остават на 80% в нея, а държавата нека с ДДС-то, което също е под въпрос за някои отрасли и други приходи, които да и определим, да харчи, защото се доказа, че не може да ни оправи. Така ще иимаме пари за общинските пътища /от винетки, застраховки и т.н./. време е държавата да се отдели от Общините и да харчи по-малко за партиите, които отвратиха хората, а магистрали малко, а пътищата в Ощините си остават от време оно.

Анонимен каза...

22-ри, от 10-на години Троян е на издръжка от държавата. Харчим много повече отколкото изкарваме.
А тези партии да не са паднали от космоса? Нали такива като теб и всички останали сте си ги избрали. Какво ми хленчиш и си търсиш оправдания?

Анонимен каза...

В добрия тон, 23 - много агресия! Не сме си ги избрали от Касмоса. Не е ли по-добре да търсим заедно път, по който да се променим? Най-малкото аз, защото от 1992 година се опитвам да променя нещата в Троян. 23- кой си и защо си агресивен?

Анонимен каза...

Господинчо, знаеш ли какви пари ми струваше да убедя троянци, че частник не е срамна дума, години, много години. Много лесно е сега да плюеш. Знаеш ли колко честни хора инвестираха, повярвайки в промяната и след това фалираха? 2500 частни фирми е имало в Троян през 1997 г., знаеш ли калко са сега? За това има бедни и безработни и за това в този момент на тях трябва да помагаме.

Анонимен каза...

Да живеят пирамидите и пазарите в Сърбия. Пирамидите и пазарите в Сърбия бяха "извора" за началния капитал на много частни фирми. Развихри се частния бизнес. В началото оборотите бяха огромни, поради "глада" на пазара за някои стоки–промишлени и хранителни. Бананите и портокалите не бяха вече нещо, което ядяхме само на нова година, а джинсовите панталони от Турция можеше да си купи всеки. Магазините правеха огромни обороти, а отчитаха едно нищо. Така за всичките години, а и до днес държавата губи от неплатени данъци също огромни средства. Сами се набутахме в тресавището, защото липсва лична, обществена и държавна отговорност. Личните интереси, корупцията, безотговорността, заобикалянето на законите, прокуратурата със затворени очи пред престъпленията.
Доходите от заплати и пенсии са нищожни, не стигат дори за необходимия минимум. Какво развитие на икономиката търсим при тези доходи. дори от ЕС и СБ го разбраха това. Въртим се в омагьосан кръг, от който няма да излезем никога. Наистина, никой няма да инвестира в държава, в която съществува всичко това, още повече с народ с хронична депресия. Такъв народ не е способен да работи ефективно. Троянските работодатели да "надникнат" в колективите си, да научат повече за социално–психологическия климат, който цари. Нека също да преброят и сметнат колко работника изкарват заплатите на раздутата администрация.
Бизнес, който е създаден от укрити данъци от приходи сигурно фалира! Сечем клона на който стоим, никой не ни е виновен. Всички откриха магазини, никой не вложи средства в земеделие и животновъдство/много малко хора, и то дребни земеделци и животновъди/.
Най–жалкото е за старините на тези хора, дали най–хубавите си години и сили за изграждането на държавно богатство, което беше най–вулгарно присвоено през 89 година. Приказката за държавата, в която убивали старите хора явно много малко са я чели!

Анонимен каза...

Кои бяха тези приватизатори и облагодетелствани от приватизацията? Не беше ли това управляващата комунистическа върхушка? Тука не става въпрос за портокали и дънки, а за 18 милиарда долара външен дълг, откраднат от другарите и вляли се в приватизацията. Законите ги правиха съшите тия, за да озаконят кражбите.

Анонимен каза...

Сега крадат от европейските пари, които са отново от парите на народа.
Затова: "Ако не сега, кога и ако не ние, кой?"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |