Баскетбол: От мястото на събитието

* Подценяваха ни и на зоналното в Пазарджик, и на финалите в София, но се оказа предимство и „Чавдар” показа какво може

Републиканско първенство по баскетбол,
момчета 14 години, 18–24 юни 2013 г.,
София, зала „Универсиада“ 

ЗАВЪРШИЛОТО републиканско първенство по баскетбол за момчета (14 г.) опроверга напълно предварителните прогнози, че отборът на „Чавдар“ (Троян) ще бъде абсолютен аутсайдер и отиваме само за участието. В столичната „Мека” на баскетбола - митичната зала „Универсиада“, 18-24 юни 2013 г., бе истински баскетболен празник за младите баскетболисти, техните треньори, приятели и роднини. Дванадесетте отбора, придобили правото да участват, бяха разпределени в две предварителни  групи по шест. Имаше много радост от победите, но и сълзи от загубите. Два от отборите завършиха без победа – „Балкан“ (Ботевград) и „Рилски спортист“ (Самоков). Над всички се открояваха тимовете на „БУБА баскетбол” (София), „Етър 1949“ (Велико Търново), „Академик Лукойл“ (София), „Черно море Порт Варна“ (Варна и „Шампион 2006“ (София), следваха отборите от „златната среда” - „Левски” (София), „Овергаз” (София), „Доростол” (Силистра), „Делфин” (Бургас), „Рилски спортист” (Самоков), „Балкан” (Ботевград), нашият „Чавдар” (Троян).

НО ДА ЗАПОЧНЕМ с предисторията на това участие на финалите в София. Отборът е съставен от деца, родени през 1999 г. и 2000 г. През м. март във Велико Търново се проведе междуобластно първенство по баскетбол за момчета 14 години.На това първенство отборът ни се провали, след като загуби от „Дунав“ (Русе). Причините  бяха повече от нелепи: голяма част от основните състезатели бяха болни от грип. Момчетата бяха отчаяни, че не могат да продължат в следващия етап на държавното първенство. Но след обстоен анализ на действителното състояние на отбора се взе решение да  подадем заявка до БФБ за участие в зонален турнир. Рискът беше голям, ние обаче вярвахме, че момчетата ще проявят отговорност и старание в подготовката и в турнира. Това беше голямо предизвикателство, тъй като всички осъзнавахме, че нов провал ще предизвика търсене на отговорност и жестоки критики към председателя на клуба, треньорското ръководство и някои членове на Управителния съвет на БК „Чавдар“. От БФБ отговориха положително и ни разпределиха да участваме на зоналния турнир в Пазарджик, като предварително ни смятаха за аутсайдери. Но на турнира се оказа, че това за нас е предимство, освободи ни от напрежението. Класирахме се на второ място с три победи над домакините „Хебър“, „Академик“ (Пловдив) и „Марица“ (Пловдив), и една загуба от „Лукойл Академик“ (София). Неофициалните отзиви от БФБ, бяха, че сме поднесли изненада и сме объркали всички предварителни сметки.

СЪЩОТО ОТНОШЕНИЕ имаха към нас и при тегленето на жребия за провеждане на републиканско първенство. Попаднахме в група „В“ заедно със съставите на „БУБА баскетбол” , „Черно море Порт Варна“, „Левски“, „Овергаз“ и „Рилски спортист“. Пак предварително ни считаха за аутсайдери. Но това не ни разколеба, напротив, осигурихме необходимите финансови средства, проведохме добра организация по настаняването на децата в студентско общежитие на Института за чуждестранни студенти (ИЧС). Изказваме благодарност за оказаното съдействие на директорката на ИЧС - г-жа Григорова, наша съгражданка, дъщеря на известната учителката по български език и литература Тотка Каранейчева. Още повече че общежитието се намираше в непосредствена близост до зала „Универсиада”.

ПЪРВАТА ни среща беше с „Черно море Порт Варна“. Самото име на противника говори много – това е една от най-успешните школи по баскетбол за подрастващи в страната. Отборът на варненци беше непознат за нас, а и за пръв път щяхме да играем в голяма зала. Причини, които стъписаха нашите момчета, но въпреки това те намериха сили и не се предадоха. Загубихме първата четвърт с 8 точки разлика, която момчетата не успяха да стопят до края на мача; но пък спечелихме втората и четвъртата част. Въпреки някои грешки, допускани в защита, отборът на „Чавдар” затрудни доста противника си от Варна. Краен резултат - 68:77 за „Черно море Порт Варна“, но можеше да е и друг, ако си бяхме вкарали поне 50% от пропуснатите   лични нарушения.

ВТОРАТА среща беше с „Левски”. Първата част завърши при резултат 17:14 за „Чавдар”, но на полувремето „Левски” поведе със 7 точки. Третата част отново беше за нас и започнахме четвъртата с точка аванс – 43:42. През тази последна четвъртина играта беше равностойна, кош за кош, но направихме фрапиращи грешки в самия край, от които възползва най-добрият баскетболист на „Левски”- Лъчезар Димитров (№6),  отбеляза 6 точки и „сините” ни победиха с 55:59. За втори път изпуснахме възможност да победим.
   
ТРЕТИЯТ ден бе ден на истината. Ще се представим ли достойно на финалите или само ще участваме. Срещата срещу „Овергаз” беше от решаващо значение и за софиянци. Те също като нас нямаха победа. Започнахме убедително и не позволихме на противника да се съвземе до края на срещата. Победа с 17 точки разлика – 68:51. Добри прояви на Мирослав Славков (17 т. и 8 борби), Цветомир Яков (13 т.), Цветомир Моновски (с „дабъл, дабъл” – 15 т. и 11 борби), Антон Цветков (6 т. и 20 борби (!) и коефициент 21). Грешките на отбора бяха само 10, за разлика от мача с „Левски”, когато допуснахме цели 32 (!).

В ЧЕТВЪРТИЯ КРЪГ играхме с „БУБА баскетбол”, очаквано загубихме с 45:85. В последния пети кръг от груповата фаза ни трябваше победа срещу „Рилски спортист”, воден от небезизвестния Иван Лепичев, за да участваме в разпределението на 5-8 място. Победихме с 6 т. разлика - 73:67. Срещата беше оспорвана, но през всички части водехме в резултата. Отново добре се представи Мирослав Славков (18 т. и 9 борби), Дани Пенков (с „дабъл, дабъл”  – 16 т. и 10 борби), Антон Цветков (8 т. и 13 борби).

ПОСТИГНАХМЕ една от поставените си цели – да преминем груповата фаза и да се борим за нещо повече, но трябваше да изиграем шестия си мач срещу силния и амбициозен отбор на „Шампион 2006”. Този път имахме късмет и постигнахме лесна победа с 133:39 заради своеобразния бойкот на срещата от противника, причината - недоволство от съдийството в предишния му мач с „Етър 1949”. Седми последен ден на финалите. Отново играем срещу „Левски” за 5-6 място. Загубихме 64:77. Ясно пролича, че треньорите на „Левски” са си направили изводи от първата среща и играха страхотно в защита. Въпреки това на полувремето водехме с 34:32. Решаваща се оказа третата част, когато Лъчезар Димитров от „Левски” с убедителната си игра в нападение доведе резултата до 49:60.

ПЪРВЕНСТВОТО ЗАВЪРШИ успешно за момчетата от Троян – 6-то място в крайното класиране на Републиканското първенство 2013 г.  (14 г.). За пореден път показахме, че баскетболът в Троян съществува и постига успехи. Подготовката на отбора на последния етап беше извършена интензивно за два месеца и резултатите са налице. Активно участие взе и треньорът от Ботевград – Лъчезар Диков. Изказваме сърдечна благодарност на г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян, г-н Марин Радевски, президент на „Калинел” ЕООД, г-н Милко Вачев, президент на фирма „Фитофарма” ЕООД, които с финансовата си подкрепа осигуриха участието на момчетата на финалите в зала „Универсиада”.

Първи ред (клекнали): Николай Маринов, Даниел Пенков, Габриел Йонков, Николай Вълков, Ивилин Стойчев, Леонид Бажанов, Христо Лазаров; Втори ред (прави): Лъчезар Диков – треньор на мъжкия отбор, Мирослав Славков, Антон Цветков, Радослав Столаров-Тафьо – треньор, Цветомир Моновски, Цветомир Яков, Камен Пенчев, Петър Лалев – председател на БК „Чавдар”***
ВСИЧКО ТОВА остава в историята. Сега е времето, когато трябва да се направи трезв анализ на представянето на момчетата. Да се посочат допуснатите грешки в подготовката и в играта. Поради липса на финасови средства отборът беше с недостатъчен игрови опит, проведаха се само две контролни срещи. В бъдещата ни работа приоритетно ще е решаването на този проблем. Еуфорията преминава. Започва лятната ваканция. Пред ръководството на БК „Чавдар“ (Троян) предстои да се вземат няколко решения от изключителна важност: провеждане на конкурс за треньор на подрастващите и мъжете, селекция на групите на подрастващите, селекция на мъжкия отбор за участие в А1.

БК „Чавдар” - Троян

ПОСЛЕПИС. Уважаеми читатели на Т21, фенове на „Чавдар” ( Троян), предполагаме, че написаното ще предизвика злобни и подигравателни коментарии на някои „доброжелатели“ на троянския баскетбол. Но въпреки това поехме риска и се постарахме като очевидци от мястото на събитието (а не чрез сайтовете www.bgbasket и www.basketballbg) и безпристрастно да разкажем за подготовката и представянето на отбор момчета (14 г.). Ще ви бъдем благодарни за дадените от вас препоръки, съвети и конкретни предложения с цел затвърдяване на постигнатото и прогресивното развитие на детско-юношеския баскетбол в БК „Чавдар” (Троян).

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Интересно кой на какво ще се подигравал Като постигне някой нещо подобнор тогава ще разбере малко ли е или много. Само трябва да се анализира КАК се е стигнало до тук-какви са факторите на това спортно постижение.

Анонимен каза...

Г-н Маринов,няма ли да публикувате вече "ГОЛЯМОТО" интервю на Акимов,или ще чакате хората да си накупят вестниците и тогава ще го качите на сайта......т.е. към 1.юли (понеделник) ли да го очакваме...?????????????????????????

Анонимен каза...

2-ри, аз бих го пуснал само в хартиеното издание, незнам дали си представяте, че г-н Маринов тябва да яде поне по въднъж на ден !!;)) Или искате всичко да ви е без пари ?

Анонимен каза...

Браво , 3 -ти , някои си мислят , че г-н Маринов наистина трябва 24 часа да е на крак и да слугува и на сайт и на печатно издание.
Айде, никъде го няма това !!! Благодарете се , че Ви държи в час , по всяко време наденонощието....

Анонимен каза...

Всичко е чудесно, но не заслужават ли тези момчета да напишете имената им поне, а не само да говорите за отбора?

Анонимен каза...

Обявявам граждански протест срещу Минко Акимов утре в 13.30 часа пред Община Троян. Размърдай се, народе троянски!

Анонимен каза...

6-ти,наздраве и от мен,ама ми се чини,че рано си почнал. Троенци и протест????

Анонимен каза...

Подкрепям!Подкрепям!Подкрепям!

Анонимен каза...

Наздраве, 7-ми, и утре ела с мен

Анонимен каза...

Искрено искам,но не вярвам.Този кърлеж само Свети Петър може да го разкара !

troyan21 каза...

До №5: http://statii.troyan21.com/2013/06/14.html

Анонимен каза...

Какво събитие , какъвбаскет,то държава нема всичку съ изъйлюзии,бог да ни е на помущ.

Анонимен каза...

Добре, че са се намерили хора, като споменатите г-жа Донка Михайлова, г-н Марин Радевски, президент на „Калинел” ЕООД, г-н Милко Вачев, президент на фирма „Фитофарма” ЕООД, все пак тези деца са и бъдещите играчи в мъжкият отбор. Браво и на момчетата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |