Грозната гледка пред киното се променя

* Собственичката Снежана Мичева гради открита тераса на площадката над стълбището и паркинг върху терена на лятното кино
 * Разногласията с Общината - преодолени

Колоните на площадката преди демонтажа
ПРЕДИСТОРИЯТА

МИНАЛАТА седмица собственичката на сградата на бившето кино, в която сега се помещава дискотека „Шоко”, и на тънещия в занемара от доста време съседен имот (бившето лятно кино), общо 3 дка площ в сърцето на Троян – съгражданката ни Снежана Мичева, започна изграждане на открита лятна тераса/кафене на площадката пред сградата (над стълбището). Масивните дървени колони (18 броя с височина 2,20 м) вече са поставени, когато началникът на отдел „ТСУ, кадастър и регулация” в общинската администрация инж. Николай Хитров предупреждава, че строителните дейности трябва да се преустановят; основанията – няма строително разрешение, одобрен проект, съгласуване, изобщо сериозни нарушения по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

РАБОТАТА обаче продължава, тъй като според собственичката става дума не за нов обект, а за преустройство на прилежаща площ към вече съществуващото заведение (дискотеката). И още – че откритата тераса би зарадвала посетителите на парка в съседство и би направила по-привлекателна и уютна тази най-централна градска част. Но след написването на констативен протокол за нарушенията и под угрозата от сериозна санкция строителството е преустановено и колоните са демонтирани. По този повод Т21 бе поканен на среща от собственичката на имота г-жа Мичева. Нейното становище, както и становището на другата страна (общинската администрация), четете по-долу.

Снежана Мичева
СОБСТВЕНИКЪТ

КАТО ЧЕ ЛИ в случая има някакво отношение, защо точно – нямам представа, заяви Снежана Мичева, чийто е и атрактивният хотел „Троян” в местността Къпинчо над града. „Никой не ни попита какво искаме да правим. Каза се „Не!” и толкова”, не скри известно разочарование собственичката. Тя ни сподели и друго – че откритата тераса е в синхрон с идеята на мястото на бившето лятно кино да се изгради голям платен паркинг, което при задръстения от автомобили градски център ще е нещо много добро. „В Общината като че ли недооценяват полезността на този наш инвеститорски проект, въпреки декларациите си, че подкрепят инвеститорите”, обобщи Снежана Мичева.

Нереализираният модерен комплес на мястото на лятното кино
НЯМАШЕ КАК да не попитаме защо теренът на бившето лятно кино пустее от години и е трън в очите на всички в Троян. Нали имаше проект за изграждане на модерен търговско-развлекателен комплекс, който трябваше да е готов преди четири години (Т21 е писал за него). „Да, така е, проектът е много хубав и строителството започна, но знаете какво се случи през 2008/2009 г. – кризата ни удари тежко и проектът бе замразен, това е причината. Никой повече от мен не иска комплексът да се изгради. След това обявихме имота за продажба, но нямаше сериозни оферти и се отказахме”, бе отговорът на г-жа Мичева.

СПОРЕД НЕЯ изграждането на паркинг е добър вариант, въпреки че ще се направят допълнителни разходи за затрупване на строителните основи. Това обаче е временно решение и няма отказ от изграждането на споменатия търговско-развлекателен комплекс. Г-жа Мичева е убедена и в друго – че отношенията с Общината ще се изгладят и предстои добронамерено и градивно партньорство в името на Троян.

Зам.-кметът Кольо Кацаров, арх. Боян Кръстев
ОБЩИНАТА

КАКВО НАУЧИХМЕ в Общината? Кметът Донка Михайлова ни сподели за предхождащ разговор с г-жа Мичева за съдбата на споменатия имот, когато от името на общинската администрация поставила въпроса, че на тази грозна гледка (бившето лятно кино) трябва да се сложи край; и че Общината ще подкрепя и съдейства на всяко едно действие на фирмата собственик в тази посока, включително изграждането на паркинг, обличането на терена с рекламни пана и др.

ПОПИТАХМЕ дали няма някакво отношение към точно този инвеститор. „Нищо подобно! Напротив – има готовност да съдействаме на г-жа Мичева и по всякакъв начин ще помогнем за решаването на проблема в техническата му част. Има добронамереност!”, бе кметският отговор. А нужното пояснение – строителството е било спряно, защото имало нарушение на закона, което, освен всичко друго, би могло да доведе до санкция и на Община Троян, допуснала подобно нещо на своя територия.

Сградата на китайския ресторант, проект, северозапад
Сградата на китайския ресторант, проект, североизток
Сградата на китайския ресторант, проект,запад
РЕСОРНИЯТ зам.-кмет Кольо Кацаров изцяло потвърди казаното от г-жа Михайлова, като внесе едно допълнително уточнение. Че се подготвя мащабен проект за реконструкция на съседната сграда (бившия китайски ресторант), с който ще се кандидатства за финансиране по линията на Местната инициативна група (МИГ). Идеята е сградата да добие интересно ретро и едновременно с това модерно звучене, синхронно с останалите сгради в района (Музея, „Ривърсайд”) и в този план много внимателно трябва да се пипа във всички имоти в съседство, най-вече в този на г-жа Мичева.

РАЗГОВАРЯХМЕ и с експерта по темата – главния архитект на Община Троян Боян Кръстев. Той бе категоричен – има незаконно строителство, без да са спазени изискванията. А процедурата в такива случаи е ясно регламентирана и води към санкция. Това е положението и инвеститорите са длъжни да се съобразяват. Попитахме арх. Кръстев има ли решение. Отговорът: „Разбира се, върви се според предписанията на ЗУТ и всичко ще е наред”.

Генадий Маринов

П.П. В понеделник (17 юни) г-жа Мичева ни се обади по телефона с новината, че недоразуменията са изгладени и планираните придобивки ще станат факт. 

19 коментара:

Анонимен каза...

Частен платен паркинг - ОК,имотът е частен и собственика в рамките на закона има право да си го използва както иска. Дано тази идея с частния паркинг не предизвика въвеждане на платен паркинг от Общината в центъра на града. Троян и без това е достатъчно обезлюден и замиращ град. Платен паркинг на територията на Общината (улиците в Центъра на града и до Читалището) ще се отрази отрицателно на търговията в Центъра.

Анонимен каза...

Във всичи нормални градове в централната част паркирането е платено! Така че, хайде стига с тези смешни аргументи за търговия и т.н. - или въвеждаме правила и живеем нормално, имаме пешеходни зони, които се ползват и от туристите или продължаваме да се превръщаме в село минко акимово, лъхащо но комунизъм!

Анонимен каза...

А за кончетата и каруците ще има ли платен паркинг????

Анонимен каза...

кончетата и каруците най сетне трябва да бъдат изгонени от центъра

Анонимен каза...

VAV NORMALNITE DARJAVI PARKINGITE SA PLATENI.DA! NO PARKINGITE SA NA OBSTINITE.TAYA GOSPOJA KOGATO PRIDOBI IMOTA MAI STESHE DA GO POLZVA ZA NESTO DRUGO. NO TAKA E VAV TROYAN.BARZO ZABRAVYAT HORATA (OBSTINARITE).

Анонимен каза...

Абе какъв платен паркинг бе то хора няма вие платен паркинг. Мачкайте ни мачкайте ни!

Анонимен каза...

Нека да направи паркинг,само дето няма кой да спира на него. Така или иначе мпс-тата дръстят улицата зад руините,а в любимия на всички селяндури пазар,са нацвъкани като кравешки говна на селски път.

Анонимен каза...

Преди години лятното и зимното кино, заедно със земята, беше продадено за 64 хил. долара, мисля. Сградата, в която е Китайския ресторант за 10 хил. долара. В. "Троянски глас" имаше някакви публикации. Кметът на Троян трябва да ни даде информация за сделките, които направиха всички кметове от началото на прехода до сега. Търсена ли е отговорност за нереална продажна цена, за неспазване на договорите от купувачите и т.н. Нека честният бизнес да работи, защото имаме нужда от това, но и нека тези, които ни разпродадоха, без да се интересуват от интересите на гражданите в Троян, да бъдат осъдени. Тогава ще има справедливост. Гневът на софиянци е и наш гняв.

Анонимен каза...

Нали миню ви направи безплатен паркинг с модерна визия пред данъчното. :)

Анонимен каза...

В петък като слазяти към пъба,да има къде да си спрете колцата,и после тъпър-тъпър,айде в шокоооо.
Някой,който разбира от Фотошоп,да направи троянската версия на "Арестувайтегибе",с мутрите на миню и енкин,и да пусне колажа във фейсбук!

Анонимен каза...

10, http://store.picbg.net/pubpic/D0/04/c5f07e880afad004.jpg

Анонимен каза...

Иван Макариев е човекът, който продаде на Снежана Мичева и бившия й любовник киното на безценица, по това време същия беше ликвидатор. Хубаво е когато Генади го хвали,че прави курбани да споменава и това.

Анонимен каза...

Да живеят пирамидите и изкуствено фалиралите, изникнали като гъби за една нощ банки!
Да се преразгледат всички търгове за тези продажби! Да се потърси произхода на тези пари, с които са закупени тези имоти, и дали са деклариран доход, и платени ли са данъци?
Всички нарушили законите в затвора!

Анонимен каза...

Еи тези от БСП много хубаво ще си направят клуба с пари от нашите данъци .

Анонимен каза...

Тая така наречена "ббизнес дама", е много нагъл човек! По колко въпроси й беше направен компромис от Общината! Нека си оправи змиярника до бившето кино с ламаринената ограда, па тогава да прави другите " красоти"!

Анонимен каза...

Колко хора работещи в парк хотела изгоряха с пари,защото тази е пълен мошеник!

Анонимен каза...

AMI TE DONKA I ENKIN SA MNOGO CHESTNI I POCHTENI HORA. ZATOVA SA PARVI PRIATELI S VAPROSNATA MASTITA
BIZNESDAMA.

Анонимен каза...

Въпросната бизисменка е абсолютна мошенничка.Много хора е завлякла със пари.

Анонимен каза...

Как пък един положителен коментар не прочетох в т.нар. форум.Каквото и да се замисли, направи - все лошо. Все мошеници ви управлявали!Ама вие, пишешти, ако сте реализирани хора, с идеи и бизнес - напишете за идеите и бизнеса си.Най - лесно е да критикуваш и хулиш.А че има реновирани улици и доста обществени сгради, пречиствателна станция и пр. не се оценява.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |