Кристалина Георгиева на гости в Троян

* Еврокомисарят дойде по лична покана от директора на ОУ „Иван Хаджийски” Стефан Мичев * Трите троянски причини на ВИП гостенката и обещание да помогне на най-старото троянско школо * Тя за Пеевски: „Все едно да оставиш лисицата да пази кокошките”

Посрещане с хляб и сол в двора на ОУ "Иван Хаджийски"
Гостенката и домакините - Донка Михайлова и Стефан Мичев
В ПЕТЪК (14 юни) троянското ОУ „Иван Хаджийски”, най-старото училище в града, посрещна истинска ВИП гостенка – еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и бедствията и авариите Кристалина Георгиева, носител на отличието „Европеец на годината” (2010 г.). Посещението бе по отдавнашна покана на директора на училището Стефан Мичев – приятел на съпруга на г-жа Георгиева и наш земляк Кинчо Кинов, родом от с. Орешак. Конкретният повод пък бе церемонията по закриване на учебната година и връчването на отличията на първенците. И още един повод – поредният голям успех на отбора „Млад огнеборец” на ОУ „Иван Хаджийски”, отново областен първенец и извоювал второ място на републиканските финали, след титлата преди година. Сред посрещачите на г-жа Георгиева бе и кметът на община Троян Донка Михайлова, а момиченце от малките класове я приветства с „Добре дошли!” на входа на училището и по отколешна българска традиция и поднесе хляб и сол.

Еврокомисарят  "интервюира" млад огнеборец
Кристалина Георгиева: "Причините са три"
ПРЕДИ ДА ЗАСТАНЕ на импровизираната сцена Кристалина Георгиева разговаря с учениците и специално се спря при момичетата и момчетата от отбора „Млад огнеборец” и колегите им от отбора по гражданска защита, спретнати в „бойните” си униформи. „Да помагаш на хората в беда е най-великото нещо на света. Похвално е, че вашето училище има традицията на доброволчеството за борба с бедствията... Поздравления! Ако аз изпадна в беда, искам вие да сте до мен!”, обърна се към тях еврокомисарят. И шеговито добави: „Знам защо тази година останахте на второ място, за да имате тръпката догодина отново да спечелите”.

ОТ ТРИБУНАТА г-жа Георгиева приветства всички присъстващи – ученици, родители, учители, гости. И направи едно важно признание: „Винаги идвам тук, в Троянско, с много специални чувства. Причините са три. Първо, защото тук има такива хубави деца и хора като вас, които сте пред мен сега. Второ, сигурно знаете, че съпругът ми е от с. Орешак и съм свързана с вашия край, през годините съм имала много хубави моменти тук. Трето – дъщеря ми, тя вече е голяма, има и свое дете, но като малка редовно през ваканциите бе в Орешак и е пораснала тук”. Гостенката не пропусна да похвали домакините си – ОУ „Иван Хаджийски”; научихме още, че в последващ разговор с директора и кмета е обещала подкрепа за училището, единственото троянско училище, което не бе включено в проектите за реконструкции с европейски средства.

ОТ СВОЯ СТРАНА г-жа Михайлова и г-н Мичев приветства гостенката. Като и двамата подчертаха колко важна е превенцията срещу бедствията и авариите, дейност, която е в ресора на еврокомисар Кристалина Георгиева. След речите състезателите от отбор „Млад огнеборец” направиха демонстрация на бойно разгръщане и обраха овациите на всички. Имаше и музикален поздрав – изпълнения на младите флейтисти, възпитаници на педагожката Мариета Куцарова.

В троянската галерия, с автора Стефан Мичев пред негови творби
НА ФИНАЛА на визитата си Кристалина Георгиева посети троянската галерия „Серяковата къща”, където предния ден Стефан Мичев бе открил своя изложба – иконография, живопис, графика. Г-жа Георгиева не си тръгна с празни ръце – купи си две негови икони и една картина плюс няколко съда на известните троянски керамици Енчо Ганковски и Румен Георгиев. И не пропусна да похвали уюта и разнообразието на предлаганите творби и автори в тази важна троянска културна институция. От галеристката Мариела Шошкова научихме и любопитна подробност. Един от намиращите се в този момент посетители в галерията не се стърпял и попитал еврокомисаря какво мисли по политическия скандал на деня – назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Отговорът на Кристалина Георгиева, макар и в шеговит тон, бил безпощадно откровен и директен: „Все едно да оставиш лисицата да пази кокошките”.

Т21

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Донка Михайлова и Кристалина Георгиева-а познайте коя от двете е лисицата и коя кокошката? Предположения?

Анонимен каза...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1470560

и месеци по късно...http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1925498

...ами то като имаш вуйчо владика, ще станеш поп!

Анонимен каза...

Тази кучка,Кристалина,дали изобщо има някакъв морал?Нали помните как се пъчеше и раздаваше съвети в село Бисер. Жертвите и щетите били малко за да се отпуснели средства от ЕС!!!!

Анонимен каза...

Пуркуа бе джанъм си е сменила името от СТАЛИНКА на Кристалина??

Анонимен каза...

До 1 ви: Няма лисица и двете са кокошки.

Анонимен каза...

София, 19 юни /БТА/

ПЕТИ ДЕН ПРОТЕСТИ

" "Протестът и неговите граждани", "Двете лица на протестите", "Протестът изтри Волен", "Магазин обяви: 10% отстъпка за протестиращи. 20 града отново на улицата", "Протестиращият човек е красив" - това днес са заглавията, с които пресата оформя лицето на протеста в неговия пети ден.

"Протестът - оставка на правителството, избори, лустрация, нов Изборен кодекс и дясна алтернатива", обобщава основните искания на протестиращите "Преса".

Около 10 000 души, колкото и в другите вечери, изпълниха Ларгото между сградите на Министерски съвет. Нов плакат с искане за оставката на външния министър Кристиян Вигенин се появи снощи заради миналото тихомълком назначение на дипломата Георги Димитров, уличен като агент на Държавна сигурност, за постоянен главен секретар на МВнР.
"Капитал Daily" определя деня като: "Статукво извън равновесие". След изненадващия граждански шут, сега се заговори и за неадекватност - почти всеки публичен коментар за реакцията на властта на продължаващия вече пет дни протест неизбежно стига до тази дума. Това е картина на едно стреснато статукво - разклатено от страха, който хората решиха да преодолеят след толкова години размахване на социални, икономически, етнически и всякакъв вид тояги от инструментариума на една азиатска власт. Бедност, монополи, преторианска администрация и съдебна система плюс медиен контрол - това е механизмът на олигархията, който от петък протестиращите демаскират безмилостно и креативно.

Да не си правим илюзии - макар и извън равновесие, статуквото няма да пожали нищо, за да наложи отново страха.

Но какъв ще е изходът ще решат единствено гражданите. Пътищата са два - или още по-назад в безперспективността, или напред, защо не и към ново начало на прехода. Към демокрацията, която сами са поискали и са готови да извоюват и отстояват. " БТА

Анонимен каза...

6ти 50000лева дава пашата на ден за протестите ,познайте по кое нареждане...................

Анонимен каза...

7-ми, кажи кой ги даваше преди няколко месеца на предходните протести.

Анонимен каза...

Параграф 22 до без край!

Анонимен каза...

8ми па други мафиоти(Алексей Петров,)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

К'ви сме,к'во каза,к'о?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |