Петър Лалев: Глупав човек баскетбол не играе

* В последните години няма троянски детски тим, който да е паднал от отбор от големия и прочут с баскетбола си Плевен
Интервю
Петър Лалев е роден през 1977 г. в Троян. Завършил е Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново, специалност „Стопанска логистика”. Миналата година бе избран за председател на Баскетболен клуб „Чавдар” (Троян). Играч от мъжкия ни състав, който се състезава във втория ешалон на родното първенство  - „А” РБГ. Конкретният повод за разговора ни с г-н Лалев е успехът на момчешкия ни тим (14 г.), извоювал си място сред 12-те най-добри отбора в страната и готвещ се за републиканските финали в края на месеца. Но си говорим и за всичко останало около троянския баскетбол и БК „Чавдар”.

***** 

- Г-н Лалев, накъде върви троянският баскетбол?
- С всеки ден и всеки мач БК „Чавдар” прави крачка нагоре – и в организационен план, и като чисто баскетболни умения. Мъжкият ни отбор натрупа опит в „А” група и стои добре. Но най-важното е, че развиваме детската школа и тя израсна много в последните години.

- Какво означава това?
- Ще говоря в цифри. Детската ни школа има 5 момчешки и 2 момичешки групи, обощо 125 картотекирани деца, които тренират баскетбол. И още 30, които искат да бъдат картотекирани. Липсва ни само отбор във възрастовата група на юноши старша (18 г.). Спокойно мога да кажа, че по тези показатели можем да си съперничим с школата на шампиона „Лукойл” и много малко клубове в страната могат да се похвалят с подобно нещо. И един красноречив пример – в последните години няма троянски детски тим, който да е паднал от отбор от големия и прочут с баскетбола си Плевен!

- Но всичко това не удря ли на камък в слабата ни материална база?
- Не е чак толкова слаба. Залата, която е една от най-старите в страната, с известни компромиси върши работа и ни бе дадена от Общината за безвъзмездно стопанисване за нови 5 години (до 2017 г.). Колкото и странно да е, имаме повече топки, отколкото имат в баскетболния център Ботевград. С екипите е по-трудно, но помагат спонсори. Може би тук трябва да кажа, че вече трета поредна година БК „Чавдар” печели субсидия чрез проекти по програмите „Спорт за децата в свободното време” и „Никога не е късно за ново начало”; голямата заслуга за тези спечелени проекти е на члена на УС на клуба Цветослав Петров-Цяфа, който заслужава поздравления.

- Няколко думи за мъжкия ни отбор? Миналият сезон приключи оптимистично, има и нов треньор – какво да очакваме?
- Мъжкият (представителният) отбор е нещо много важно, той дърпа клуба напред, привлича деца в залата, пълни трибуните с публика. Хубаво е, че покрай участието на мъжкия ни отбор в „А” РБГ изградихме добри помощни кадри – секретарски екип (7 души, всички минали през задължителното обучение и получили нужните документи), съдийска колегия (2-ма съдии) и др.; в това отношение сме образцови за българските стандарти. От м. януари 2013 г. начело на мъжкия ни отбор е ботевградчанинът Лъчезар Диков (р. 1977 г.) и това е изключително важен факт. Защото става дума за един много занаещ за баскетбола специалист, когото не бива да изпускаме. Всеотдаен, амбициозен и коректен човек, който дава и е способен да даде още много на БК „Чавдар”. Г-н Диков помага и на момчешкия ни отбор (14 г.), той хареса играчите, веднага усети потенциала им и позна, че ще се класират за републиканските финали. Ще издам една новина в аванс – водим разговори с Лъчо Диков да поеме поста главен треньор на клуба, който ще дава насоките за подготовката на отборите във всички възрастови групи. Ако това стане, троянският баскетбол ще спечели много.

- Не е тайна, че имате проблеми с финансирането. Има ли светлинка в тунела?
- С парите е много трудно. Около 55-60 хил. лв. годишно са нужни за дейността на отборите ни, това е минимумът при положение че няма платени играчи. Някак си успяваме да се справим, но се нуждаем от подкрепа – въпреки че ние сме хора спортисти и трудно се отказваме. Има и една идея, която не е нова, но досега не е проработила – да осигурим 10-тина постоянни спонсори, които да си поделят издръжката. Общината също помага – 10 хил. лв. за мъжкия отбор и 4400 лв. за детската школа през тази година; но една новоприета общинска наредба за спорта ощетява колективните спортове, в това число и баскетбола, и сега получаваме по-малко за детските отбори. И въпреки всичко БК „Чавдар” е изряден финансово, без задължения към никого, с платени данъци и всичко останало, това трябва да се подчертае.

- Какво да очакваме от момчешкия ни отбор (14 г.), който се представи отлично на зоналния турнир в Пазарджик и се класира за републиканските финали?
- Основният проблем сега е да осигурим финансиране за участието на финалите. Необходими са около 3-4 хил. лв., които трябва да набавим от спонсори. Вярвам, че ще успеем. А на финалите – няма да се изложим и да му мислят противниците ни. Догодина в плановете ни е да класираме два троянски отбора на финалите. 

- Троян е баскетболен град, това е факт. Защо?
- Отговорът е лесен - защото глупав човек баскетбол не играе. И защото тук винаги са се раждали талантливи деца.

Т21  

Още по темата:

24 коментара:

пАтРиОтЪ каза...

Браво на Лалев и на Игнатовски.Това са все млади хора, които правят въпреки всичко и всички добри неща в този град. За съжаление помощта към тях е прекалено малка. Много хора, които се навъртат около баскетбола в гр. Троян го правят по- скоро за забавление, хоби или някакъв според тях престиж. Имаме традиции в баскетбола, имаме кадърни млади хора, които са останали в гр. Троян. Трябва да им се помогне. Не всичко е пари, но без тях няма старт!

Анонимен каза...

Нормално е спортът,особено колективния да има същото лице, каквото има държавата ни.Най-бедната страна по доходи не само в Европа,срината икономика и умираща индустрия.Няма от къде да дойдат тези въпросни пари,за да има професионален облик.Все пак, браво на всички!

Анонимен каза...

Тази идиотска наредба беше внесена от общ.съветник Николай Тодоров за да обслужва единствено и само СК САМБО гр. Троян.

Анонимен каза...

Защо браво ? Нито Петър Лалев, нито Павел Игнатовски заслужават да имат нещо общо с Троянския Баскетбол ! И баскетболът в Троян, въобще не расте в последните години, а стига дъното. Защо миналата година нямаше нито един отбор, класиран на зонално първенство ? Защото няма добри треньори. Не може треньорите да си нямат грам хабер от баскетбол, а да искат много... Нямало отбор на юноши (18) Това не е защото нямаше деца, деца имаше много, но просто треньорите ги мързеше да поемат още една група. Защо гн. Лалев не спомена, че момчетата (14) си купиха зонално първенство, защото не се бяха класирали. Положението в Троянския Баскетбол е много зле и ако нещо не се направи, ще става по-зле и по-зле.

Анонимен каза...

Какво да се иска от държава, управлявана от посредствени хора, от хора с пари, които спонсорират само безмозъчни футболисти и техните половинки - тъпи чалгаджийки. Това е милата родна картинка

Анонимен каза...

Даааа...И във футбола е така. Няма глупави, само умници. Дори един стана доктор без средно образование...Чувал съм, че някои спортистчета едва сричат като четата и бъркат таблицата за умножение, НО-определено НЕ СА ГЛУПАВИ, хахахаххааха!

пАтРиОтЪ каза...

4-ти!!! Хайде първо престани да четеш жълти новини ами седни и мисли с онова нещо над раменете си. Павел Игнатовски има нужното образование и тапия да се занимава с деца и с баскетбол в гр. Троян. Знаеш ли, че такива като теб ги ям на закуска, а ? Попарко мамин кажи ми кой си и идвам да ти обясня някои неща за гр. Троян. Не говорим за насилие, говорим да интелект, не се притеснявай излез с името си и ела да ми кажеш какво си направил за гр. Троян и обществеността му освен да хулиш. Попарко мамин!

Анонимен каза...

Защо тогава Павел Игнатовски го мързеше да направи отбор на юноши(18)? Децата цяла година се чудиха къде да играят, само защото него и Радослав Столаров ги мързи да поведат още една група. Докъде стигна Павел Игнатовски с кадетите (16)? До под кривата круша. Щом Баскетболът върви нагоре, защо не излизат деца от школата ни ? Кога за последно дете, отиде да играе в друг град ? Откакто тези двамата са треньори, няма един, който да е излязъл от Троян. Ако обичаш не ме обиждай, защото във всеки случай, не говоря празни приказки.

Анонимен каза...

8-ми далеч си от нещата по-добре замълчи.От 4 години има мъжки отбор, от тогава идват и наченките на някаква организация във баскетбола!Ето започват и да се постигат дългоочакваните резултати !!!Всичко преди това беше фалш.Макариев и ФИнта са виновни че няма формации 16 и 18 години!!!!!!!

Анонимен каза...

Глупав човек баскетбол не играе , а в Троян го и командва,боже ,боже..Мъжки отбор-че то само наемници един троянец не остана,къде са Венци,Пиронков,Герман,Манцата, Рекса?

Анонимен каза...

4-ти е прав,че на зоналното отидохме не като втори класирали се от Обастното където русе и търново ни убиха,а като отбор имаш пари да попълни една зона мисля в Пловдив.Столарчето и Л. Лалев са айрян безмлечен Ботевградския треньор ги тренира добре и ги класира за финала. Там ще се види какво са наистина.

Анонимен каза...

8-ми нека да ти обясня как стоят нещата,че изглежда си доста заблуден.При 16 годишните желаещите да тренира Баскетбол бяха 4 момчета от Троян и 3 момчета от Ловеч.От тях само двама можеха да стре-лят от крачка с лява ръка от десн крак и бяха играли Баскетбол единствено в училище.След няколко месеца тренировки успяхме да победим отбора на Плевен 3 пъти и Трявна 2 пъти,но на финала на междуобластното първенство отпаднахме от В.Търново.А между другото за толкова кратко време имаме трансфер за Ботевград.
Така че ,не знам за какви деца говориш ,къде си ги вивиждал и т.н
Единственият првилен път за клуба е да работи с най-малките и резултатите ще дойдат.

Анонимен каза...

12-ти. Няма нужда да ми обясняваш, много добре знам и не съм заблоден. Защо като е имало само 4ма желаещи за кадети (16), не се направи отбор на юноши (18), като имаше много желаещи деца ? Едно от тези деца, е синът на Иво Райковски, мисля се казва Радослав, не съм сигурен, защото всички му казват Ручко. Той е много добро и кадърно момче. Но цяла година игра само с училищния отбор, защото треньорите ги мързеше да направят отбор. И все пак училищният отбор отиде на 2 републикански, докато клубният ще отиде само на едно, и то купено.. И моля 9-ти да не намесва Финта и Макариев, защото, те заедно с Титов, направиха много повече, отколкото ще направят сегашните. Колко много деца излизаха от Троян преди, а сега никой. Но така е, като няма треньори..

Анонимен каза...

А умните хора с комерсиален спорт не се занимават...

Анонимен каза...

То целият ни спорт в ТроянЪт с хуй да го сочиш!

Анонимен каза...

4-ти, 8-ми, 10-ти, 11-ти, от каде знаете че е платена зона. ?! ква платена зона федерацията ни прати там... и като викате ,,Столарчето'' го мързи.. кво по напред да захване бе неможе да е секретар и трениор на две групи.. А и отворените с купената зона, защо не дойдоха да гледат как играхме и тогава да ми коментирате комплексари такива.. Знаете ли колко труд положихме за да стигнем до финали.. ?! И като смятате че няма добри трниори.. елате да ни тренирате тука 2 дена за финалите.. :))

до 16 каза...

Вижте го това спортистче, номер 16...Няма изречение без груба правописна грешка. Това още един път доказва, че спортистите са от най-неграмотната част на населението и затова, след края на "кариерата" им, се "мутризират". Каква полза носи на нацията този спорт. Само се дават грешни пари, на неграмотни хора!

Анонимен каза...

Хайде виж себе си бе.. Вие не знаете какво искате класирахме ли се за Финали.. ? Да нали, какво повече искате бе. ? И вие не знаете.. !!

Анонимен каза...

Дали сте се класирали или не, по-умни няма да станете. Вашите "финали" са абсолютно ненужни никому. Парите, които се дават за вашите "финали" биха свършили много полезни неща другаде (образование и култура , например)

Анонимен каза...

Дали са ни ненужни.. ? Тези Финали дават шанс На някои деца да се покажат пред по-добри треньори и да отидат в по-добри отбори.. Така че недейте да казвате, финалите за ненужни. Ами ако не се бяхме класирали какво щеше да стане ? Аз ще ви кажа. Ще почнат долните мишки да пишат по-статийте.. ,, Айде бе нали сте много добри защто не се класирахте за финали , и че няма баскетбол в гр.Троян. '' А сега, като се класирахме почвате да пишете че финалите са ненужни. Аз само ще ви кажа, че вашите долни мишкарски коментари няма да ни повлияят за финалите.. :)))

Анонимен каза...

Успех,момчета!!!

Анонимен каза...

16,17,20 е фатмака П.Лалев,брат му - бодигард на Б.Борисов, толкова са учили , толкова могат. Баскетбол и футбол в Троян = 0

Unknown каза...

Типична Троянска картинка. Някой успява да направи нещо...и вместо хората да се чудят как да помогнат за отбора и да се радват за постигнатото...ние пак се ядем по ребрата....евала на всеки който се е занимавал с развитието на който и да е било спорт в Троян....защото само с приказките на всички тука където знаят само да плюят да нямаме и спорт в Троян...

Анонимен каза...

gfdhdf

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |