„Чавдар” (14 г.)– на големите финали

* Момчетата на треньора Радослав Столаров-Тафьо объркаха всички сметки на зоналния турнир в Пазарджик – от аутсайдер във фаворит
 * След 7-годишно прекъсване троянски отбор отново сред претендентите за републиканската титла
 Баскетбол
Първи ред (клекнали): Николай Маринов, Даниел Пенков, Габриел Йонков, Николай Вълков, Ивилин Стойчев, Леонид Бажанов, Христо Лазаров; Втори ред (прави): Лъчезар Диков – треньор на мъжкия отбор, Мирослав Славков, Антон Цветков, Радослав Столаров-Тафьо – треньор, Цветомир Моновски, Цветомир Яков, Камен Пенчев, Петър Лалев – председател на БК „Чавдар”***
МОМЧЕТАТА НА „ЧАВДАР” (до 14 години), водени от един от големите на троянския баскетбол от близкото минало – Радослав Столаров-Тафьо, постигнаха впечатляващ успех на зоналния турнир в Пазарджик (2-3 юни) и си извоюваха правото да са сред 12-те отбора на големия финал, който в края на месеца ще излъчи шампиона на България. Нашите се пребориха за мястото си сред финалистите с тимовете на „Хебър” (Пазарджик), „Лукойл Академик” (София) и пловдивските „Академик” и „Марица”.

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОГНОЗИ на организаторите и програмата на срещите (съставена от Българската федерация по баскетбол /БФБ/) „Чавдар” бе смятан за аутсайдер. Но както се казва – да, ама не. Защото младите троянски баскетболисти мачкаха много здраво и объркаха всички сметки. В първият мач срещу „Академик” (Пловдив) постигнахме трудна победа с резултат 69:65 след продължения, в редовното време - 63:63. Мачът беше изключително оспорван, с чести изравнявания на резултата и меко казано странни съдийски отсъждания в наша вреда. В герой на мача се превърна капитанът на отбора Цветомир Яков, който в последните секунди на редовното време, като истински лидер, пое отговорността и със стрелба от зоната на трите точки изравни резултата. В последвалото продължение „чавдарци” бяха безкомпромисни и закономерно се стигна до крайното 69:65 за нашия тим.

ВТОРАТА СРЕЩА бе с отбора на домакините „Хебър” (Пазарджик), които не криеха апетитите си за първото място в турнира. След равностойно начало, нашите поеха инициативата и „Чавдар” дръпна в резултата като преднината ни в края на третата част достигна 19 точки. Последва щурм на домакините, но с хладнокръвни действия троянци удържаха победата с 63:50. Важен коз в тази среща бе много добрата ни игра в защита.

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН се изправихме срещу „Марица” (Пловдив). И постигнахме очакваната убедителна победа - 84:43. Срещата протече при тотално превъзходство на „Чавдар”, а на моменти разликата стигаше до смазващите 56 точки в наша полза. В този мач бе даден шанс на всички състезатели, като повече време на терена бяха резервите - за обиграването им в „бойна” обстановка и да се съхранят силите на основните ни играчи. С тази победа беше изпълнена голямата цел - класиране на финалите на републиканско първенство.
   
ЧЕТВЪРТИЯТ МАЧ от програмата бе повече за престиж, тъй като и двата отбора – нашият „Чавдар” и „Лукойл Академик”, вече си бяха осигурили първите две места в групата и класирането за големия финал. Уверено водехме в края на първата част с 21:10. През втората част след пропуски в защитата ни противникът успя да изравни и полувремето завърши наравно - 36:36. През третата част за извършени пет лични нарушения излязоха централните нападатели и благодарение на ръстовото си превъзходство „Академик” поведе с 56:65. В последната четвърт с активна игра в защита и нападение нашите момчета започнаха да топят разликата и отново виждахме победата, но този път шансът ни изневери и в крайна сметка - 72:76 за „Лукойл Академик”.

ТАКА КРАЙНОТО класиране на зоналния турнир в Пазарджик доби следния вид: 1. „Лукойл Академик” (София), 2. „Чавдар” (Троян), 3. „Хебър” (Пазарджик), 4. „Академик” (Пловдив), 5. „Марица” (Пловдив). И след 7-годишно прекъсване отново има троянски отбор на финалите на републиканско първенство. Заслугата е на всички момчета, но сме длъжни да откроим някои имена – Цветомир Яков, Камен Пенчев, Мирослав Славков, Даниел Пенков, Антон Цветков, Цветомир Моновски, Николай Маринов, Никола Вълков, Ивилин Стойчев. Тук е мястото да отдадем заслуженото на треньора Радослав Столаров, който от години работи с тези момчета; както и на наставника на мъжкия ни отбор Лъчезар Диков, оказал неоценима помощ в подготовката на отбора за зоналния турнир и по време на срещите в Пазарджик.

„МОМЧЕТАТА БЯХА великолепни, играха по шампионски. Но това не трябва да изненадва, този отбор го градим вече четири години, добре комплектован е, ръстов, техничен, със самочувствие – всичко имат. Успяхме да направим и важни контролни мачове, което има своето значение”, коментира г-н Столаров. Попитахме го какво можем да очакваме от финалния турнир, където ще мерим сили с най-добрите отбори в страната. „Няма да сме незабележими и на никого няма да му е леко срещу нас”, категоричен бе треньорът.  

БК „Чавдар” - Троян

П.П. В чисто спортен план всичко е наред и имаме основания да сме оптимисти за участието на „Чавдар” (до 14 години) на републиканските финали. Има обаче един препъни камък – липсата на средства. Става дума за минимум 3000 лв., с които да се обезпечи участието на отбора и които клубът трудно ще осигури без подкрепа. Но се надяваме, че ще се намерят помагачи, момчетата го заслужават. 

*** Надписите „Ицо” върху фланелките на баскетболистите ни са в памет на арх. Христо Христов - рано отишлия си син на доайена на троянския баскетбол Иван Христов-Ицата, а екипите са дарение от неговата фирма.

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Браво на децата!

Анонимен каза...

Какви мачове, бе ! Децата в момента се напъват да учат за оформяне на срочния и годишния си успех...Тези 'шапиончета" като ги гледамса деца. Не ходят ли на училище ? И защо министерството на образованието не забрани такива прояви, осакатяващи образованието на българските деца, в края на учебната година ?

Анонимен каза...

2-ри, тези шампиончета,както сте ги поставил в кавички за иронизиране са издържали изпитите си след 7 клас по математика с добър и много добър успех, така че намерете си друго занимание за изливане на злобата.

Анонимен каза...

Генади, информирай ни , ако обичаш , кой отбор и с кой треньор , и на какви финали са били преди 7 години.

Анонимен каза...

2-ри,как не те е срам!!!Това постижение е плод на дълги тренировки,а ти иронизираш.Заради мишкари като тебе цялата държава е на това ниво!!!
И явно не си наясно в баскетбола и при Матев в самбото няма деца които да имат лош успех в училище!!!

Анонимен каза...

Втори , как не те е срам! Искаш да кажеш, че спортистите са неграмотни ли? Ами какво ще кажеш за Стоичков, който може и да няма изказ и образование, но целият свят се научи да псува на български от него. А какво ще кажеш за олимпийския ни шампион Боевски, който разнася славата на България из бразилските затвори? А?

Анонимен каза...

Отлично!!! Искам да поздравя момчетата,треньорите и цялото ръководство на "БК Чавдар Троян. Пожелавам им успешно представяне на републиканските финали.

Анонимен каза...

Ей 6-ти,ясно е, че си 2-ри тука си решил да плюеш и това е "глъф ", но упорит!

troyan21 каза...

До №4: Нямам данни, ще попитам в клуба. Но вярвам, че информацията в горната статия е точна и в БК "Чавдар" най-добре знаят успехите си.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

БК "Чавдар" Троян каза...

БК "Чавдар" отговаря на зададения въпрос:
Отбор момчета 12 години са участвали на финал на републиканско първенство през 2006 година с треньор Димитър Титов.

Анонимен каза...

Днес от 13:30ч ще предават мача им с Левски на живо - http://www.sportmedia.tv/event.php?id=2071
Успех момчета!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |