Празничният троянски 1 юни

* Ловешки Макс и Мориц беладжийстваха на троянския площад
 * „Усмивките” лекуват пострадало врабче

1-ЮНСКИЯТ троянски площад беше слънчев и усмихнат. За Празника на детето, който тази година се случи в събота, с пременените си деца бяха излезли много млади родители, баби и дядовци, а Общината, читалището и сладкарница „Славея” се бяха погрижили предиобедът им да бъде интересен и осмислен. Времето също беше с празнуващите и организаторите.

НА ОТКРИТАТА сцена, пред която организаторите бяха поставили пейки и мястото съвсем заприлича на площаден градски театър, артистите от Драматичен театър - Ловеч изнесоха своя шарен музикален спектакъл „Макс и Мориц”. Празничност внесоха и изпълненията на вокална студия „Усмивка”, едно от музикалните „украшения” на днешен Троян. От сладкарница „Славея” пък бяха дали идеята, материалите и наградите за импровизиран конкурс за детска рисунка. Извън сценария момичетата от „Усмивка” се погрижиха за едно объркано малко птиченце – врабче с наранено крило, озовало се на земята, осигуриха му „лазарет”, лекуваха го, което със сигурност беше жест от света на детството.

ИЗГЛЕЖДА, един от предпочитаните родителски подаръци към малчуганите бе книжка. Книжари от града ни споделят, че в последните 1-2 години интересът към детската книга като подарък е нараснал - което може би е добър сигнал, че е дошло едно по-просветено родителско поколение? Преди няколко дни, в рамките на събитията от седмицата „Пътят към книгата”, една петокласничка се съгласи да тръгне с илюстрацията „боа, глътнала слон” от световната и любима и на българите книга „Малкият принц” и да пита минувачите какво е нарисувано там. Краткото детско социологическо проучване показа, че само 2-ма от 11 възрастни са разпознали закачката в изображението. Един шестокласник заключи, че много хора явно не знаят тази книга. Може би свободата на детското въображение, за която разказва „Малкият принц”, и отговорността на родителското знание е хубава комбинация, която да си пожелаем.

ПО ОБЯД НА ПЛОЩАДА колективна снимка си направиха група съученици от Троянската гимназия, събрали се на другарска среща – випуск на родените през далечната 1933 г. Засмените и елегантни момичета и момчета бяха 80-годишни. Така празничният ден получи своята хубава рамка – възрастова и философска.

Нели Генкова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |