Кандидатите на ГЕРБ гостуваха в Орешак

* Националното изложение бе рехабилитирано в първия мандат с близо1,5 млн. лв * ГЕРБ осигури средствата за наградния фонд за Национална изложба с международно участие „Орешак 2013”,
 която ще продължи до 5 май
Парламентарни избори 2013
Платена публикация

КАНДИДАТИТЕ за народни представители от ПП ГЕРБ в област Ловеч на 1 май бяха гости на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, където се провежда XXVII Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие – „Орешак 2013”. Водачът на листата Корнелия Маринова, областният координатор и втори в листата Николай Нанков и троянецът Илиян Тодоров се срещнаха с участниците – майстори от 8 държави, които показаха уникални предмети на занаятите и приложните изкуства.

„ПРЕКРАСНАТА обстановка, в която се намираме, се получи след като в Изложението се реализира проект  „Развитие на туристическите атракции в община Троян”, изпълнен  с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” на обща стойност 1 465 000 лв. по време на управлението на ГЕРБ. Днес в тази напълно обновена обстановка имаме възможност да се наслаждаваме експонатите на различните занаяти от този край - грънчарство, дърворезба, пирография, тъкачество, варене на троянска сливова ракия и други. Тук вече има възможност да се провеждат големи национални и международни изложби, което пък води до развитие на туризма в този прекрасен край”, обясни пред чуждестранни гости Николай Нанков,  доскорошен зам.-министър на регионалното развитие. Пред майсторите занаятчии г-н Нанков допълни, че „комплексът имаше  нужда от обновяване, реконструкция и модернизация, за да отговаря на изискванията за подобен род съоръжения, което бе постигнато с този проект”.

ВОДАЧЪТ НА ЛИСТАТА на ГЕРБ Корнелия Маринова разговаря с 10-членната френска делегация от град Перн ла Фонтен, дошла на изложението да представи традиционни занаяти от своя край – бродерия и текстил, както и специалитети на тамошната кухня.  Френските гости споделиха изненадата си, че отново се срещат със свои приятели от България, представили наши традиционни занаяти преди три години във френския град Лавал по време на проведените там Дни на Ловеч.

КАНДИДАТИТЕ за народни представители получиха като подарък специални сувенири  троянска керамика. ГЕРБ пък осигури средствата за наградния фонд на събитието, което ще продължи до 5 май. В програмата са включени концерти на различни танцови състави, в ателиетата „Живите занаяти” посетителите ще могат да видят и сами да се пробват по дърворезба, пирография, грънчарство, иконопис и тъкачество, изработка на сувенири от жива вълна и цветя от хартия. Ще има и демонстрации на традиционно японско изкуство - чаена церемония, калиграфия и оригами. Фолклорен ансамбъл „Траяна” ще закрие събитието с Великденски концерт на 5 май от 12:00 ч.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |