Президент и кмет заедно в Елванген

* Донка Михайлова и Карл Хилзенбек подписаха договора за побратимяване между Троян и Елванген в присъствието на
 държавния глава Росен Плевнелиев 
Побратими актуализиран

Михайлова и Хилзенбек подписват под погледа на президента
Договорът за побрятимяването на Троян и Елванген е подписан
Както повелява традицията - шампанско след подписването
ВСЯКА ГОДИНА немският град Елванген почита св. Методий, който е бил заточен в тамошния Бенедиктински манастир между 870 г. и 873 г. като реакция на немското духовенство срещу славянския мисионер. Традицията да се чества св. Методий датира от 1970 г., когато управата на Елванген поставя паметна плоча на площад „Св. Методий” (Methodiusplatz). Тази година, 25-26 май, на честванията присъстваха българският президент Росен Плевнелиев и кметът на Троян Донка Михайлова
.
ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА бе на работно посещение в провинция Баден-Вюртемберг. А на 26 май посети българския параклис в Елванген, като подари икона на светите братя Кирил и Методий. Г-н Плевнелиев положи венец на паметната плоча на пл. „Св. Методий” и откри изложбата „В началото бяха буквите”, подготвена от Кирило-Методиевския изследователски център при БАН. Изложбата е подредена в сградата на Кметството и е посветена на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя, а кметът на Елванген Карл Хилзенбек е поел ангажимент тя да остане възможно най-дълго там, за да могат повече хора да я видят.

Президентът Плевнелиев пред паметната плоча на св. Методий
По врече на международната научна конференция
Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ присъства и на международната научна конференция, посветена на третата европейска писменост (българската) и посети наскоро открития Методиев културен център в Елванген, помещаващ се в двореца „Аделман”. В центъра работи и съгражданката ни Силвия Йовевска, която взела участие в конференцията с доклад на тема „Как св. Методий свърза българи и немци 12 века след делото му” (съпругът  на Силвия – Наско, стопанисва споменатия български параклис в Елванген и има голяма заслуга за неговата реконструкция и оборудване; дървеният иконостас в храма пък е дело на известния художник дърворезбар Владимир Златков, също свързан с Троян – бел. Т21). Със своя разработка в научната конференция се представила и добрата приятелка на Т21 д-р Ани Кочева-Лефеджиева от Института по български език при БАН, темата й - „За българската основа на Кирило-Методиевия език (солунския говор)”.

Г-жа Михайлова връчва почетен плакет на кмета Хилзенбек
Почетен плакет от Троян и за проф. Иммо Еберл
На официалната вечеря, президентът със Силвия Йовевска
ГОЛЯМАТА НОВИНА за нас пък е, че планираното подписване от кметовете Донка Михайлова и Карл Хилзенбек на договора за побратимяване между Троян и Елванген се състояло в присъствието на българския държавен глава. Г-жа Михайлова е връчила почетни отличия на г-н Хилзенбек и на слависта проф. Иммо Еберл за приноса им в отношенията Троян - Елванген. „Г-жа Михайлова пред всички се пошегува, че този договор е като брачния договор. Спазва се от двете страни и заедно го градят и пазят. Тогава г-н Плевнелиев каза, че той се явява като кръстник на това „брачно подписване”, сподели ни по електронната поща присъствалата на подписването г-жа Йовевска. Вечерта г-н Плевнелиев дал официална вечеря, сред гостите на която била г-жа Михайлова и водената от нея троянска група (председателят на Общинския съвет Минко Акимов, бизнесменът Христо Йовчевски - председател на Консултативния съвет за икономическо развитие към кмета на Троян, и преводачката Диана Лалева).

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че връзките между двата града не са от вчера, а интересът на г-н Хилзенбек към Троян е насочен от тогавашния български посланик в Германия Меглена Плугчиева (2005 г.). След това кметът на Елванген многократно посещава Троян, факт са и български кметски визити в немския град (на бившите кметове Дилян Енкин и Минко Акимов и на настоящия Донка Михайлова), осъществява се и редовен ученически обмен. От миналата година общинските администрации в Троян и Елванген реализират и партньорски европроект за повишаване на управленския капацитет, финансиран по ОП „Административен капацитет” (331 хил. лв.). Наскоро Общинският съвет одобри предложението на г-жа Михайлова да подпишем договор за побратимяване с Елванген.

Т21

Още за посещението в Елванген 
* Сериозен медиен интерес; поредица от срещи на кмета на Троян 

ПОСЕЩЕНИЕТО на българския президент Росен Плевнелиев в Елванген (Германия) за  участие в Методиевите тържества бе подробно отразено в тамошната регионална преса. Подобаващо място бе отделено и на подписването от кметовете Донка Михайлова и Карл Хилзенбек на договора за побратимяване между Троян и Елванген. „Приятелство на най-високо ниво” е едно от заглавията в немски вестник.

В ЕЛВАНГЕН кметът на Троян проведе поредица от срещи с висши служители на Окръжния съвет, с председателя на Регионалната промишлено-търговска камара и със собствениците и мениджърите на най-големите производствени фирми в Елванген – „Щенгел” и „Бетцолт”. Г-жа Михайлова е отправила покана бизнес делегация от Елванген да посети Троян от 13 до 15 октомври, по време на Празника на Троян.

Маргарита Генкова,
PR на Община Троян

Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Европейско лоби, обмен, приятелства, възможности за икономическо партньорство.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Троян е от четирите града в България, с най-добро административно обслужване ! Да не мислите, че се учим на това от Турция ?!

Анонимен каза...

4ти Няма как да стигнем чак Турция тя е много далеч напред!!!
Печалбата за община Троян е почти половината общинари ходят на "служебни" визити там,обмяна на опит .........все пак Франция е всепризната в някой области(порно)
хахахахахахаааааааааааааааааааааааа

Анонимен каза...

Екскурзии трябват, че е скучно само в Троян, и да се усвоят там едни пари по управленския капацитет от едни там други капацитети.

Анонимен каза...

Елваген е в Германия бе Галфон неграмотен селски!!!!

Анонимен каза...

И какво от това сега? Ама питам какво КОНКРЕТНО, а не питам за "приятелства, обмен, възможности" ..., щот` не ми се вярва да се случи нещо реално. Не че не искам, ама ...

Анонимен каза...

7-ми,човека цитира вече побратимения ни френски град Виньо бе калпак.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

А малко ли е това, че децата ви имат възможност да излязат в чужбина и да се срещнат с нови хора??? Все недоволни!

Анонимен каза...

Кои деца, извинете? На този и онзи, обикновено не кои да са деца! Не ми ги обяснявайте на мене тия!

Анонимен каза...

Чии деца?Не се ли усещаш колко си зле ?

Анонимен каза...

Тук все едно се разиграва филмът "От глупав по-глупав". :))
Елванген се пише Ellwangen.
За повече информация: http://www.ellwangen.de/

Анонимен каза...

И според теб на български с двойно "Л" ли трябва да се пише бе? Ърнест ...

Анонимен каза...

Разберете, не е работа на общината да отваря фабрики и работни места. Това е абсурдно и който си го мисли - е много заблуден и наивен. Целта на едно побратимяване е общината да направи връзката с чуждия град, да направи първата крачка, така да се каже и после троянските бизнесмени да направят бизнес контакти с бизнесмени от Германия и при общи интереси да направят търговски отношения.

Анонимен каза...

Времето на комунизма, когато държавата строеше заводи и фабрики мина одавна. Няма как да искате от общината да го прави сега! И не подценявайте ученическия обмен. Колкото и изтъркано да звучи това е възможност за междукултурен обмен. Е, ако и него го нямаше, много ли по-добре щеше да е троянските деца да се капсулират тук и да изпростяват с общото селско настроение.

Анонимен каза...

Трябва да оценяваме и това, което го имаме!

Анонимен каза...

Е в тази държава ,с която незнайно как девета година се побратимяваме( ?!?!?!?),бизнесмените имат във фирмите си структури и отдели,които се грижат за тази въпросна крачка. А тук имаме неуки но много алчни робовладелци,за които това са немислими неща, но пък го вадят много голям.И това с децата е толкова нагло да го споменаваш,като се знае че случайно няма. Айде моля ти се,скрий се някъде с тези глупости.Аман от дебили, с речник от криворазбран български сборник с купешки фрази (:

Анонимен каза...

Има един роман “Богат - беден", разказва се за двама братя - богат и беден.Богатият изобщо не се интересува от бедния си брат :)

Анонимен каза...

По-добре е да се побратимяваме, отколкото да се бием. Ама и да научим нещо за тях. Например-доходи, цени , работно време, условия на труд, бит на хората, услуги. И те да знаят същите неща за нас.

Анонимен каза...

Общината не строи фабрики, но може да улесни строежа им - може да се рекламира, да осигури общински парцели, да им помогне в прекарването на ток, вода, комуникации, да предложи на инвеститорите преференции и т.н. Като има работещи хора ще има и постъпления от данъци, ще има и малък бизнес. Сега сме се набутли в една опасна спирала, от която след някоя година няма да има излизане. За колко неща общината иска различни удостоверения, които се издават от самата община?

Анонимен каза...

19-ти, Първо не се смятам за дебил и второ - ако според теб нормалното говорене, без простотии и изцепки са купешки фрази - говори много лошо за теб. Ти по-далеч от разклона за Калейца излизал ли си?

Анонимен каза...

Е как общината ще помогне за прекарването на ток, като ел. дружествата са ЧАСТНИ!?

Анонимен каза...

Освен това корпоративният данък се определя от държавата. От общината зависят само местните данъци и такси.

Дядо Ради Комуниста-95 годишен избирател каза...

Добре де др. Донке, едно време от ДКМС-то ни учихте , че в Германия гнил капитализъм, а рай за хорат има само в соц. държавите...Защо другарке, е посети Северна Корея, Куба или братско Конго, ами тази германия, където мръсните капиталисти потискат работниците с големи заплати и социални пакети. Какво ги гледате угоените от експлоатация германци ? Вървете в братска Северна Корея, където управлява братска Вам партия. Не се страхувайте. Чу се, че вече им разрешавали да се хранят два пъти седмично

Анонимен каза...

Донка може само да прави димитровски сюзи и нищо повече . Цялата и работа е имитиране на дейност и след това отчет на извършената скъпоструваща напълнобезполезна дейност . Но вие ако очаквате от комунист да ви даде работа все едно очаквате вълк да ви храни .

Анонимен каза...

Taka e !

Eдин от Вас каза...

Уважаема редакция, моля обърнете внимание и напишете някой ред за трагедията с 26-годишното момче, починало оня ден при съмнителни условия в троянската болница. Това интересува хората, защо не пишете какво се случва в това здравно заведение, в което един по един хората излизат с краката напред. За това говори цял Троян, а не за подобни дрън-дрън побратимявания. Защото утре ще си ти, аз или някой наш съгражданин. Знае се и името на лекаря, приел поредната жертва. Пишете, пишете, всички гледни точки, защото колапсът в здравеопазването в Троян е пълен.
Отишъл единственият син на една прекрасна троянска жена в троянската болница с оплаквания от болки в стомаха, сега го погребват. Царство му небесно!

Анонимен каза...

24-ти, общината може да отдели място от общински парцел за далекопровод и трафопост. Под и около далекопровод и над водопровод не се строи. Това нещо влиза в устройствения план на общината, който се определя от...общината.

Анонимен каза...

25-ти - освен общинските данъци и такси /които могат да бъдат намалени или опростени за известен период от време/ има и държавна субсидия, има плащания за болници и детски учебни заведения, които ако не са ще станат на калпак. Ако продължава така, скоро Троян ще остане само с поликлиника и 1 гимназия. А освен фирмите общински данъци и такси плащат и гражданите. Повече жители - повече приходи от местни данъци и такси.И ако това не се прави в Троян, в други градове на България се прилага отдавна.

Анонимен каза...

23,нещо го играеш на засегнат/а?
Да ти кажа, случвало ми се е да преминавам чат пат табелата на калеешкото. И моля ти се пак,познавам доста от местния т.н. " бизнес", и направо ми се повръща от простотията им.
Хайде сега ми отговори на един простичък въпрос:Юом според теб тази мила община мисли за благото на тоя пусти троянски бизнес, защо ,няма нито една външна фирма в Троян?И моля ти се,не ми обяснявай как извънземните са виновни,защото знам и фактите и имената на хората,докарали Троян до това дередже,само и само ,за да има за тях,а работещите да нямат избор.Всеки,абсолютно всеки дръзнал да стъпи в тази обетована земя,бива прогонен като прокажен от местните дерибеи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |