Посланикът на Португалия - в Ловеч и Троян

* Луиш Фераш разговаря с губернатора Ваня Събчева, сред акцентите – португалският опит в доброволческите отряди * На гости в Изложението в Орешак, дипломатът се пробва на тъкачния стан

При областния управител, Луиш Фараш (дясно, в средата)
ОБЛАСТНИЯТ управител Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков посрещнаха в Ловеч посланикът на Португалия в София Луиш Фераш (14 май). Негово превъзходителство ни гостува по покана на ловешкото гражданско сдружение „Екомисия 21 век”. С оглед подготовката на новия програмен период 2014/2020 г. е добре всички държави членки на ЕС да работят за засилване на сътрудничеството помежду си и съм щастлива днес да бъдете наш гост, приветства португалския дипломат г-жа Събчева. По време на разговора тя представи на Луиш Фераш информация за икономическото състояние на област Ловеч, както и възможностите за инвестиции и туризъм в региона. 

СПЕЦИАЛЕН акцент в срещата бе опитът на Португалия по създаването и дейността на доброволческите формирования, привличането на деца и млади хора в доброволческите отряди, португалското законодателство в тази посока. От наша страна бе споделено, че Ловешка област е първата и единствена в страната, в която във всичките й осем общини са създадени доброволни формирования за защита при бедствия и аварии. Броят на желаещите надхвърля указания лимит и към момента са регистрирани 130 доброволци, обясни областният управител. Луиш Фераш бе гост на конференция на „Екомисия 21 век”, посветена на развитието на доброволчеството у нас.

Посрещане на дипломата в Изложението в Орешак
Негово превъзходителство на тъкачния стан
„ГВОЗДЕЯТ” на визитата на г-н Фераш в Троянско пък бе посещението в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗ) в с. Орешак, където негов домакин бе кметът Донка Михайлова, заедно с г-н Данков и управителя на културната институция Иван Чакъров. Дипломатът, впечатлен от видяното, дори се пробва в две от занаятчийските ателиета – седна на тъкачния стан на Снежка Салапантова и саморъчно направи един ред, а след това проследи как парчето глина се превръща в съд на грънчарското колело на Румен Георгиев. „Надяваме се, че след Вашето посещение тук догодина и Португалия да бъде сред участниците в международната изложба в Орешак“, бе пожеланието на г-жа Михайлова. Визитата приключи с посещение в Троянската света обител „Успение Богородично”.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Само гости се посрещат... няма ли да направите най - сетне нещо за този град. За какво ви избрахме госпожо кметице? Вече съжалявам, че ви подкрепих. И вие нищо не правите, само се показвате и се биете в гърдите за нищонеправенето ви.

Анонимен каза...

Естествено, че гвоздея на програмата ще е Орешак! Къде на друго място в Ощината?

Анонимен каза...

Добре е, че все повече хора с позиции идват при нас. Това е начинът нещата да започнат да се случват.

Анонимен каза...

Ще ти се случат нещата друг път, комунята Меркел, Барозу и Шойбле и да не ги изброявам всичките там, защото няма да стигне сайта, докараха всички държави в ЕС до фалит.

Анонимен каза...

До 1ви ,как да не прави нищо кметицата.Замазва следите на 16 годишните далавери на Енкин и Акимов.То и това има е основната задача за мандата.Да не рови лайната на предшествениците и ,които докараха Троян до това жалко положение.Пък който се отбие добре дошъл,няма да го върне разбира се:)

Анонимен каза...

След Орешак,делегацията е посетила Балканец и е опитала от ракията на всеизвестната ракиджийница- "Братя Данкови"...

Анонимен каза...

По колко е дават в момента братята?

Анонимен каза...

Хора,всичко се прави само за пред хората, за PR и на края на мандата да се изфукат кого са поканили, къде са го почерпили и т.н.
В България /и в Троян в частност/ няма да се върне никаква промишленост. Това е прах в очите на хората и подигравка с надеждите им. Цялото промишлено производство е изнесено в Азия. Европа ще бъде територия на услугите. Поне следващото столетие ще е така. Пък нашите правнуци може да доживеят възкръсването на Елма и Машстрой например. А дотогава - да хващаме Балкана и да пасем овцете. Както каза Б.Б.

Анонимен каза...

И тези приказки, че с хубава инфраструктура ще привлечем чуждестранни инвеститори е също лъжа.
Да не би Китай да е опасан с магистрали случайно? Боже Господи, та в някои китайски провинции хората все още живеят в 19-ти век. Евтино им е!!! Това е истината.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |