Иван Ковашки – почетен гражданин на Априлци

* На церемония пред паметната плоча на героя връчиха отличието на наследниците му * За подвига на носителя на четири кръста за храброст говори Христо Калистерски
In memoriam
Хората на НД "Традиция" - караул пред паметната плоча
ПО ИНИЦИАТИВА на Национално дружество „Традиция” -  Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Априлци – Троян) на свое заседание Общинският съвет в Априлци прие да удостои посмъртно със званието „Почетен гражданин на Априлци” фелдфебел Иван Ковашки (1888 – 1976). Церемонията по връчването на отличието на неговите наследници се проведе на 30 април 2013 г. пред паметната плоча на героя. Участваха членове на НД „Традиция” – Регионален клон (Априлци – Троян), представители на Община Априлци, наследници на Иван Ковашки, жители и гости на града. 

Слово за героя
Снимка за спомен след церемонията
СЛЕД ИЗДИГАНЕ НА ЗНАМЕТО на Република България беше припомнен военният и житейски път на фелдфебел Ковашки. А от името на НД „Традиция” - Регионален клон (Априлци - Троян) за подвига на носителя на четирите степени на войнишкия „Орден за храброст” говори председателят Христо Калистерски. Наследниците  благодариха на инициаторите и на Община Априлци за тържеството и възпоменанието. 

ПАК ПО ИНИЦИАТИВА на НД „Традиция” – Регионален клон (Априлци – Троян) честването на фелдфебел Иван Ковашки и представянето на филма за Балканската война „На нож!”, което се състоя на 7 май и на което присъстваха авторите на документалната лента, бяха включени в националния календар на България за честване 100-годишнината от Балканската война.

*****

Кой е Иван (Йонко) Минков Ковашки?

Иван Ковашки
Постъпва в армията на 1 декември 1908 г. След подготовката е награден с часовник с лика на Царя и произведен в младши подофицер и е назначен за взводен подофицер на 4-ти взвод в 5-та рота. След септември 1910 г. остава на свръхсрочна служба.

По време на Балканската война взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от турската войска едно гръцко градче и трите села около него; жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало. През Междусъюзническата война усилен взвод (около 70 души) под командването на фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.). Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.

За множеството си заслуги получава 4 кръста за храброст. Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния край.

Дочо Николов,
НД „Традиция” – Регионален клон (Априлци - Троян)

7 коментара:

Анонимен каза...

Доколкото знам -единствения български военен, носител и на четирите степени на Кръста за храброст !!
Пратете на Агенция Фокус ;)
В духа на Т21 - от нас - Браво !

Анонимен каза...

Достоен българин.
Трябва да се гордеем с такива личности.
Поклон!

Анонимен каза...

Достоен българин ! Поклон ! Десетилетия наред ни занимаваха с разни псевдогерои -горски бандити и болшевишки агенти, крили се от правосъдието по драките и шубраците, а такива истински българи-патриоти и герои бяха в забвение. Боклуци, които получаваха т.н. "народни пенсии", само защото били руски (чужди) подлоги и предатели на Родината се изживяваха като "национални герои", а този истински патриот сигурно е бил мачкан по време на комунистическото иго, още повече, че е бил Божи служител (сиреч, враг на комунизма)! Жалко, че съдбата на този достоен човек е зависела от неграмотни престъпници-комунисти

Генадий Маринов каза...

Като ученик често ходех при баба и дядо в с. Велчево, община Априлци. Бил съм малък, но си спомням добре с какъв респект и благоговение говореха за отец Иван. Дълбок поклон пред този изключителен българин!

Иванко каза...

Легендарният 34ти пехотен Троянски полк.Преклонение пред подвига на достойните българи. Поклон пред отец Иван Ковашки!

Дочо Николов каза...

Това което знам е, че носителите на 4-те степени на войнишкия орден за храброст са около 35 български бойци.


Войнишки кръст „За храброст“
Войнишкият кръст „За храброст“ е медал, причислен към ордена „За храброст“. Отличията за по-нисшите чинове т.е. войници и подофицери са въведени заедно с офицерските. I и II степен са позлатени, а III и IV посребрени. Размерът им е по-малък от офицерските (33-34 мм) и са с по-тясна лента. Степените се различават по наличието или отсъствието на напречни ленти, чийто краища са раздвоени.

Войнишки кръст „За храброст“ I степен
позлатен с напречни ленти
1912 Балкански войни, 1915 Първа световна война, 1915 (1917) Първа световна война

Войнишки кръст „За храброст“ II степен
позлатен без напречни ленти
1912 Балкански войни, 1915 Първа световна война, 1915 (1917) Първа световна война

Войнишки кръст „За храброст“ III степен
посребрен с напречни ленти
1912 Балкански войни, 1915 Първа световна война, 1915 (1917) Първа световна война

Войнишки кръст „За храброст“ IV степен
посребрен без напречни ленти
1912 Балкански войни, 1915 Първа световна война, 1915 (1917) Първа световна война



Анонимен каза...

Един истински Българин ! Поклон !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |