„Здравец” – на 60, честито

* Двучасов концерт, ентусиазирана публика, феерия от звуци, багри и любов * И най-непосветените разбраха - ансамбъл „Здравец” това е Стефан Йочевски, и обратното

Юбилейно 

НА 16 МАЙ вечерта троянският танцов фолклорен ансамбъл „Здравец” отбеляза по впечатляващ начин своята 60-годишнина – с близо двучасов концерт, ентусиазирана до краен предел публика, препълнила салона на троянското читалище, феерия от звуци, багри и любов. Голямата взаимна любов между изпълнителите и троянската публика. А всичко това доказа, че „Здравец” е бил и си остава една от културните марки на Троян.

ДАЛЕЧ СМЕ ОТ МИСЪЛТА да превъзнасяме самодейната трупа – знаем за оскъдното финансиране, за липсата на сцена, за съперничеството и т.н.; знаем също, че самодейното изкуство, което се прави в „промеждутъка” и понякога изисква едва ли не себеотрицание, трудно може да се мери с професионалистите. А може би не винаги е точно така, защото любовта, за която говорихме, успява да компенсира другото.

В ТЕЗИ ДВА ЧАСА танцьорите от „Здравец” показаха цялата палитра на своя репертоар – танци от всички краища на България и различни хореографски решения. Като до тях на сцената бе и „съпътстващата” част от ансамбъла - оркестърът на акордеониста Петър Петров, женското вокално трио „Здравец” (Атанаска Иванова, Невена Йорданова и Ценка Василева), и певецът Ангел Цветанов.

Стефан Йочевски, снимка Руслана Попсавова
ФИНАЛЪТ бе очакван – десетки поздравления, включително от кмета на Троян Донка Михайлова, камари цветя, неспирни аплаузи. А когато на сцената излезе създателят и неизменен ръководител на ансамбъла, човекът, вграждащ сянката си в това свое голямо дело през десетилетията – Стефан Йочевски, стана още по-тържествено. Дотам, че и най-непосветените разбраха - ансамбъл „Здравец” това е Стефан Йочевски, и обратното. И от нас – поздравления!

Т21

Още снимки от събитието:

6 коментара:

Анонимен каза...

"Здравец" е стил, а Стефан Йочевски е история, предала се в годините.

Анонимен каза...

Корекция към автора на статията: "...А когато на сцената излезе създателят и неизменен ръководител на ансамбъла..." - излиза, че Г-н Йочевски е създал ансамбъла на 10 годинки. )))

troyan21 каза...

До №2: Да, прав сте. Създател, в смисъла, че е човекът, който дава мащаб на скромното заводско съставче.

Анонимен каза...

Господин Йочевски тази година навършва 70, от които 48 е отдал на ансамбъла. Да е жив и здрав!

Анонимен каза...

Възхищавам се на тези хора!Дано продължават все така да пълнят салоните и да радват публиката!ПОКЛОН

Анонимен каза...

Хубаво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |